Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът чества Международния ден на скаутите

Снимка: Организация на българските скаути

На 15 февруари всяка година се чества Международният ден на скаутите. “Скаут“ в превод означава “разузнавач“, а основите на организацията са поставени през 1907 г. от Сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл в Англия.

Движение има милиони членове, деца и юноши в многобройни клубове и организации по света, включително и в България.

Какво е да си скаут в ХХI век в България разказва в “Нашият ден“ Слав Гиндянов, председател на организацията на българските скаути.

Четири години след поставяне на началото в Англия в България се посяват първите семена на скаутството. За съжаление след това започва Балканската война, Междусъюзническата, идва и Първата световна война и самото скаутство, като организирано движение, започва през 1921 г. у нас.

Още през 1911 г. ген. Никола Жеков, командир на Първи пехотен полк, се опитва да започне скаутското движение, но следват войните и опитът не успява. След това през 1921 г. във Варна, под ръководството на Майкъл Уелс, който е англичанин на руска служба, се създават първите скаутски отряди. Впоследствие скаутството се разпространява в София, Самоков и много бързо из цялата страна."

Движението никога не е имало военна цел. По-скоро задачата от самото му създаване в Англия е била да дава на деца и младежи най-различни умения за оцеляване и справяне с природата.“

Популярността

“Активните членове на скаутството са повече от 50 млн. в световен мащаб. Мисля, че само четири държави в света останаха без скаутско движение. Прави го популярно това, че то дава на младежите ценностна система, различни умения, които са за цял живот. Днес това са т.нар. “меки умения“, но всъщност това са едни универсални умения, които помагат на младите хора да се развиват.“

Ценностите

“Мотото на всички скаути по света е: “Създаваме по-добър свят“. Стремим се, посредством една ценностна система, която предаваме на децата, да правим добро и да развиваме техните умения да бъдат активни граждани в своите общности, на своите държави и на целия свят.“

В условия на пандемия и дигиталност

“В настоящия момент е изключително трудно да си скаут. Не само у нас, а където и да е по света заради пандемията. Това дава сериозно отражение върху нашата дейност. Определено има много желаещи, що се отнася до децата и младежите. Най-големият ни проблем е липсата на доброволци, тъй като организацията е изцяло доброволческа.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48