Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антисемитизмът – необходимост от дефиниция

Ректорите на девет водещи университета у нас приеха в МВнР работното определение за антисемитизъм
Снимка: mfa.bg

Наскоро в МВнР се състоя церемония за приемане на дефиницията за антисемитизма, изработена от Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA). Ректорите на девет български университета присъстваха на церемонията, с което де факто потвърдиха ангажимента на висшите учебни заведения в обучението на студентите да се придържат към тази дефиниция.

Защо това се налага, защо беше важно тази дефиниция да бъде приета от най-добрите български университети и защо не бива да спираме да говорим за Холокоста – отговор на тези въпроси потърсихме от зам. министъра на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев. Той припомни, че българското правителство още през 2017 година прие работната дефиниция и така България се нареди сред първите 5 в ЕС, които приеха това работно определение и назначи свой координатор за борба с антисемитизма. „От тогава с нашите партньори от ОЕБ Шалом, Световния еврейски конгрес, Американския еврейски комитет и партньори от чуждестранни институции работим определението да бъде популяризирано, чрез него ясно да се дефинира какво е антисемитизъм и срещу какво влияние ние се борим“.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.


В разговора на тема Антисемитизмът – необходимост от дефиниция включихме и преподавателката в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Албена Танева – една от първите български представители в IHRA – Международния алианс за възпоменание на Холокоста. В началото с няколко думи тя припомни създаването на Алианса, а след това акцентира върху необходимостта да се създаде общоприета дефиниция за Холокоста и защо е важно да се пази паметта за него „Холокостът е трагедия за европейската цивилизация“ каза тя. „Паметта не е просто да сме информирани, а всяко ново поколение отново и отново да намери подходящия път, за да може не само да е информирано, но и да го разбира. Всъщност приемайки дефиницията за антисемитизма, ние приемаме стандарти.
Не просто да работим с усещания, а да разбираме какво означава това, за което говорим и да заявим, че това за нас е важно. Да покажем как се интересуваме от миналото като граждани, да разбираме знаците в нашата социална среда“ – продължи доц. Танева
Чуйте разговора в звуковия файл.



Темата за антисемитизма и отговор на въпроса защо не бива да спираме да говорим за Холокоста се крие и в една пътуваща във времето изложба. Нарича се
„Силата на гражданското общество“ и първата ѝ експозиция е била през 2008 г. От тогава до сега е била показвана в 80 държави. В какво е силата на самата изложба и къде е днес тя , каква е ролята ѝ в представянето на България пред света – така продължи разговора с доц. д-р Албена Танева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20