Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марсианските хроники на „Постоянство“

Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията.

Другата половина от света вдигна рамене и коментира, че със средствата, използвани от мисията, можело да се постигне какво ли не тук, на Земята.

Извън учените и запалените почитатели на Космоса, може би не всички си дават сметка какво се случва пред очите им. Прехранени с образи и преживели немалко революции в живота си, не бива да пренебрегваме значението на това, което може да се окаже най-важното събитие в последните няколко века.

„В момента на Марс тече революция“ – така най-кратко може да се обобщи мисията Марс 2020 на НАСА, смята астрофизикът Владимир Божилов.

„Ако ние обиколим целия космос и установим, че никъде другаде няма живот, това ще е революция и във философията, и във физиката, и в биологията, може би и в теологията и религията – защото ще покаже, че животът е уникален. Но днес нямаме основания да смятаме, че еволюцията се е случила само на Земята, така както нямаме основания да смятаме, че гравитация има само на Земята.

В миналото Марс може би е бил близнак на земята, може би е имал атмосфера, знае се, че на повърхността на Марс преди три и половина до 4 млд. години е имало сладка вода, имало ли е там древни микроорганизми? – отговор на тези въпроси търси марсоходът „Постоянство“, а когато ги намери, ще ни приближи към големия въпрос „Сами ли сме във вселената“.

Ако във всекидневния порой различни новини, все още не сте си изяснили значението на случващото се, чуйте увлекателния разказ на Владимир Божилов, от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15