Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени бежанки излизат от анонимност в обща изложба

Илюстративна снимка
Снимка: БГНЕС

Бежанки от Афганистан, Сирия, Ирак, Тунис, Иран и Мароко, намерили подслон в България, излизат от анонимност, показвайки лицата си и разказвайки личните си истории, в изложба, която ще бъде открита до края на месеца.

С подкрепата на Фондация “Мисия криле“ те се обединяват и подготвят честване на Международния ден на жената. 

Диана Димова, директор на Фондацията, разказва за инициативата в “Нашият ден“.

“Това са девет жени от различни държави със своите близки послания до българските жени. Много различни лица с много силни послания. По този начин се опитваме да усилим техния глас“.

“Жените са представителки на различни култури, от различни държави от Близкия и Средния изток, потърсили убежище и международна закрила в страната, вследствие на преживени военни конфликти и заплахи в страните им на произход. Те живеят в района на град Харманли, някои от тях все още са в бежанския център, други живеят на външни адреси. Те се обединиха и ни потърсиха с идеята да усилим техния глас. Те имат послание към българските жени и през този месец с изложбата, която с наша подкрепа и финансовата помощ от Българския фонд за жените ние ще покажем много широко както в социалните медии, така и на място в района.“

“Тяхното послание е много ясно, кратко и много силно – “Ние се справихме, значи можете и вие. Преживяхме ужасни неща и оцеляхме, по-силни сме от раните си. И искаме да кажем на вас българките – борете се за бъдещето и децата си“.

Техните истории

“Имаме самотна майка с три деца, която вече пет години търси своите права и закрила в страната. Тя работи, справя се изцяло със собствени средства. Трите деца ходят на училище. Тя е жертва на системно домашно насилие още от първия ден на своя брак. Успява да се раздели със своя съпруг, който малтретира много жестоко и физически, и психически нея и децата. Тя ни е изключително силен пример и много се гордеем с нея. Иска да излезе за първи път с лицето си в тази изложба.“

“Имаме жена, преживяла много тежки инциденти, свързани отново с насилие в семейството. Има четири дъщери, които са били отвлечени от съпруга й в друга държава. Борила се е години наред, за да си ги върне.“

Изложбата

Всяка една жена ще бъде представена във възможно най-позитивната ѝ светлина. Като на всяка една картина ще има изписано нейното послание към българските жени. Изложбата ще бъде публикувана широко в социалните медии. В края на месеца ще бъде открита в град Харманли и така ще дадем началото на нейното пътуване.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44