Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Memoriam: Татяна Лолова

Участието на Татяна Лолова в "Корабът нощ" беше последната ѝ роля в театъра и в Радиотеатъра

Снимка: Ани Петрова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова.

Напусна ни Татяна Лолова и сърцето на България спря в едноминутно мълчание. Бляскаво талантлива, харизматична, влюбена в живеенето и в изкуството, превземаща, обединяваща, разсмиваща, разплакваща, единствена. Можеше всичко – от ярка комедия до древногръцка трагедия. Втъкана в българския театър, радиотеатър, в телевизията и киното. И в сърцата ни.

"Благодарим ти, Татяна Лолова, че беше част от живота ни. Че осветяваше тъмнината ни и повдигаше духа ни. Благодарим ти, че живя с мисия, че вървя изправена. Благодарим ти, че озаряваше, сияйно радваше и обичаше. А сега ние ти казваме, че много ще ни липсваш и ще те обичаме завинаги", споделя екипът на Радиотеатъра.

В чест на голямата актриса Българското национално радио дава възможност да чуете пиесата "Корабът нощ" – последната ѝ роля в театъра и в Радиотеатъра.

"Корабът нощ" е по текстове на Маргарит Дюрас. Режисьор на спектакъла е Стилиян Петров. Преводът е дело на Албена Стамболиева и Мария Георгиева. Ролите се изпълняват от четири водещи актриси на българския театър – Петя Силянова, Пламена Гетова, Цветана Манева и Татяна Лолова. Пиесата е записана във Второ студио на БНР в месеца, преди да се развихри пандемията. Но по някакъв интуитивен, нелогичен, почти абсурден начин тази радиокомпозиция като че ли е създадена именно за да се слуша в дни на изпитание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Татяна Лолова

Отиде си голямата Татяна Лолова

На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова – едно от най-ярките присъствия на сцената, в ефира и в живота.  "Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше дяволито и на шега актрисата.  Сцената..

публикувано на 23.03.21 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети..

публикувано на 16.03.24 в 08:30