Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XI издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” – номинации

| обновено на 31.03.21 в 15:41

Приключи XI издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” в Плевен. Над 60 автори участваха с нови пиеси, от които номинираните десет ще се борят за голямата награда.

Тазгодишните номинации са за: „Пет ключа към щастието” на Александра Вал, “Пожар” на Иван Димитров, “Виктория” на Йордан Славейков, “Трийсет и два такта” от Катя Димова, “Въздигане от синьо” на Николай Петков, “Три пълни обиколки на света” от Оля Стоянова, “Квартално хайку” от Павел Николаев, “Казвам се Матилда” от Сабина Стефанова, “Кратка пиеса за любов” от Стефан Кръстев, и десетата номинирана пиеса е “Едно и шест” на Тома Авджийски.

Голямата награда е в размер на 2000 лева. Очаква се да бъде връчена през месец май.

За номинираните пиеси и за пътя, който извървява един текст, за да стигне до театралната сцена, говори в “Артефир“ председателят на тазгодишното жури режисьорът Димитър Кабаков, директор на ДТ “Любомир Кабакчиев“ в Казанлък:

“Текстовете за театър са нещо по-специално, писането на текст за театър. То не се влияе дотолкова от конюнктурата на всекидневието ни. Когато човек се захваща с нещо подобно, първо, трябва да има необходимост да го направи. Второ, всеки таи в себе си надеждата, че нещото, което излива на белия лист, някой ден ще стигне до сцената, до публиката. Така че писането на подобен род текстове не е свързано с пандемията, не е свързано с начина на живот.

Журито беше в състав: Стефан Иванов, който е млад драматург и поет, работи в театър “Сфумато“ от доста години. Имаме двама актьори. Единият от тях е известно име от гледна точка на това, че много снима, самият той пише текстове за театър. Това е Ованес Торосян, който от миналата година е на щат в Плевенския театър. И единствената дама между нас, прекрасната Бориса Сарафова, която също е актриса в Плевенския театър. Така че се получи едно много приятно младо жури, на което аз бях председател.“

Драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен

Отличените пиеси – срещна ли разногласие журито

“Нямахме проблеми по между си. Единственото нещо, което имаше значение, беше стойността  на текстовете. Всеки от нас направи свой списък, който си споделихме по между си. Оказа се, че от тези 10 заглавия, които вече са достояние на обществеността, шест от тях бяхме харесали всички. Останалите някои от нас бяха харесали, някои – не, но така или иначе в този списък влезнаха заглавия, които поне двама човека от нас са харесали и предложили да бъдат номинирани.“

Качества на текста, за да стигне до театрална сцена

“Много са качествата. Писането за театър е може би най-трудното нещо. Защото на пръв поглед сядаш и пишеш един диалог, само че не е толкова проблемно да създадеш диалог. Въпросът е този диалог да не е просто приказки между двама или повече хора, или пък да говори сам човек при моноспектаклите. А този диалог да съдържа в себе си действие. Второ, трябва да има развитие в това действие, което се представя на сцената.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Руси Чанев

Руси Чанев представя на българчетата по света "Под игото"

Това е мащабно начинание, в което си партнират Българското национално радио в лицето на Радиотеатъра на програма "Христо Ботев“, издателство "Изток-Запад“ и Асоциацията на българските училища в чужбина. Аудиоверсията е записана в Българското национално радио и ще може да се проследи и в "Радиоколекция“ на програма "Христо Ботев“ от 1 юли, в..

публикувано на 11.06.24 в 18:20

Марияна Димитрова представя моноспектакъла "На Бога си, Земльо, икона" във Велико Търново

На 13-и юни във Велико Търново Марияна Димитрова-Алани кани всички жители и гости на града на своя моноспектакъл "На Бога си, Земльо, икона".  Едночасовата изява предлага стихове, музика и танци, които са авторски и носят дълбоката автентичност на българина. Ето какво споделя Марияна Димитрова: "Себеусещането да бъда българка е удоволствие, което..

публикувано на 11.06.24 в 17:50

"Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" на Роси Вак

Какво се случва в душата и ума на хората в депресивни и тревожни състояния, на хората с емоционална зависимост, с комплекс за малоценност, с мазохистичен характер и други състояния?  Пет истории, вдъхновени от реални случаи от практическата работа с клиенти на психолога Роси Вак, са основата на новата ѝ книга  "Пътят към душевен мир, или пътят към..

публикувано на 11.06.24 в 15:48
 Дж. М. Кутси

Литературен наблюдател: Живот и страдания на Майкъл К. от Дж. М. Кутси

"Говорим за човешката природа – съзидателна и насилническа, любопитна и арогантна. Съчетание, което Кутси оголва като скелет. Но, ето, романът се разгръща в екологичен пасторал, част от линията на постапокалиптичния реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Маккарти." – пише за тази книга Йордан Ефтимов. Южноафриканският..

публикувано на 11.06.24 в 12:15

Грандиозен концерт отбеляза включването на италианското оперно пеене в списъка на ЮНЕСКО

На сцената на римския амфитеатър "Арена ди Верона" в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Концертът, който привлече многобройна публика,..

обновено на 11.06.24 в 10:11