Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„КласикАрт“ с прекрасни дестинации и произведения от различни епохи


Софийската публика има удоволствието да се наслади на поредния концерт на струнен квартет „КласикАрт“ в камерна зала „България“ на 11 април от 19 часа.

„В ситуацията на пандемия, за съжаление пътешествията на хората спряха и всички се затворихме вкъщи. Затова аз и моите колеги, решихме да озаглавим този проект „Музикално пътешествие“. Епохите, които ще представим на нашия концерт, ще ни помогнат да се пренесем от Барока в Романтизма, Класиката и Съвремието. За начална точка сме избрали родния град на Хендел, след това продължаваме с Бах, Чайковски, Брамс и Мартину“ – каза виолончелистката от ансамбъла Кристиана Михайлова.

На сцената заедно с музикантите от състава ще бъдат и пианистът Василий Илисавски, перкусионистката Сара Чакърова, деветгодишната виолончелистка Алина Михайлова и осемгодишната пианистка София Митрова. Водещ на концерта на „КласикАрт“ е Петра Църноречка.

„КласикАрт“ – струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 година от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин! В състава участват Калина Христова (цигулка) – концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова (виола) – водач на виолите в Симфоничния оркестър на БНР, и Кристиана Алипиева Михайлова (виолончело) – помощник концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев (кларинет) – водач на кларинети в Софийската опера и балет, Михаил Михайлов (валдхорна), първи валдхорнист на Софийската филхармония.

Запазена марка на концертите на „КласикАрт“ е, че те винаги са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов.

В среща по време на подготовката за концерта Кристиана Михайлова, София Митрова, Алина Михайлова и Сара Чакърова подробно представиха произведенията, които ще изпълнят и загатнаха какво да очакваме от тях.

Чуйте какво споделиха в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

обновено на 02.06.24 в 21:27

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41