Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Шурбанов на 80

Снимка: Иван Добромиров

Проф. Александър Шурбанов издаде най-новата си книга „Закуска с нар“ и така творчески отбеляза своята 80-годишнина. Книгата съдържа освен нови стихотворения и приписки, както са наречени есеистичните фрагменти във втората ѝ част „Четирите посоки“. Вече са познати мъдростта и неочакваните внушения на автора от предишни негови подобни по жанр книги като „Опит“, „Приписки“, 2 том от неговото Избрано и др. В случая със „Закуска с нар“ (въвеждащото стихотворение дава заглавието на цялата книга) той угощава и с нови стихотворения, които съставляват първата част „Четирите времена“. 

Тези сгъстени късове поезия кореспондират в хармонична цялост с приписките, особено с частта „Хеликон“, в която Александър Шурбанов пише за литературата и превода, за писателите и писането, за критиката и поезията... И ако се позовем на написаното от автора кое според него е добро стихотворение – „изповед, прераснала в притча“, това ще е най-синтезираното определение и за собствената му поезия. Но не само. Той е постигнал тук възможната дистанция и от изповедта, и от притчовостта, дистанция, без да се загуби връзката, дистанцията, която помага стихотворенията в книгата да добият значения, по-големи от казаното в тях. Тоест да надскочат думите и да отидат отвъд в търсенето, в опита да проникнат през „непрозрачната същност на света“. Така стихотворения и приписки зазвучават в обща композиция. Така те се превръщат в открития.

Известен като един от най-добрите български преводачи и като преподавател в Софийския университет по английска литература, почетен доктор на британските университети в Кент и Съри и член на Европейската академия, Александър Шурбанов е автор на над 20 книги с поезия, есеистика и литературоведски изследвания. Носител е на Националната награда „Хр. Г. Данов“, на почетен „Аскеер“ и на Голямата награда на Портал „Култура“.

С най-новата си книга проф. Шурбанов угощава читателите с поетично-есеистична „закуска“. Тя е истинско пиршество на духа, мъдрост на живеенето и осмисляне човешкия финал:


Неизбежност


Едно стихотворение
винаги свършва.
Иска ти се
да продължава вечно,
но то трябва да свърши.
Дори когато е хубаво.
Особено когато е хубаво.
За да бъде.
Както свършва денят.
Както пролетта свършва.
Или целувката.
Както свършва животът.
Както лист пада наесен
от дървото.
Листът пада на масата.


Чуйте проф. Шурбанов, Илко Димитров и Марин Бодаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30