Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

| обновено на 22.04.21 в 13:48

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, и съвременното изкуство, както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

От 22 до 29 април в арткината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в програмата на събитието. Сред селектираните филми има 5 българскиПо традиция първата прожекция е на българско заглавие. 
„Медалът“ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който въвежда в историята, процеса и смисъла на създаването на художествени медали. 
Веднага след това следва ексклузивната прожекция на документалния филм „Хелмут Нютън: лошият и красивият“.

Петото издание на фестивала се провежда в две части – след онлайн изданието през февруари 2021 г. сега е ред на Издание на живо – от 22 до 29 април 2021 г. в арткината в София, в Пловдив и във Варна. Изданието на живо представя всички селектирани пълнометражни филми, както и част от селектирани късометражни филми и продукции в категория Видеоарт и Артреклама. 

Тази година в категорията „Архитектура“, например, влизат четири филма, разказващи за архитектите Франк Лойд Райт, Алвар Аалто, Бярке Ингелс, както и за Колосът Прора – колосалния курорт от епохата на Третия райх.

Чуйте какво разказа в "Артефир"  Найо Тицин за пролетното издание на “Мастер оф Арт”.

Целта на фестивала е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

Документални филми, продуцирани и реализирани по света след 1-ви януари 2018 г., са допустими за участие в конкурсната селекция на фестивала. Фестивалът обръща внимание също и върху съвременните тенденции във видеоарт и артрекламата.

Мисията на филмовия фестивал "Мастер оф Арт" е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура, да създаде възможности и да спомогне за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството.

Филмовият фестивал "Мастер оф Арт" се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация “Master of Art” с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община, на Фондация “Америка за България” и на Националния филмов център. Фестивалът набира средства от такси за участие, финансови приходи от спонсорства, дарения, реклама и продажба на билети.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че..

публикувано на 03.06.23 в 08:45

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса...

публикувано на 02.06.23 в 14:50

С името на Ботев

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение.  Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите за свободата и независимостта на отечеството. Враца, Калофер, Ботевград. Как възприемаме света на..

публикувано на 02.06.23 в 14:17
Веселин Начев

Веселин Начев – "Фигурално"

Четвъртата изложба на художника Веселин Начев в галерия "Стубел" не е просто продължение на предишните три. Тя дори не е непременно естествената следващата стъпка в неговата творческа  хронология. Със заглавието си "Фигурално – живопис" тя е като придихание, като артефакт между обичайния ритъм, като осъзнаване да се спре времето.  Веселин Начев и..

публикувано на 02.06.23 в 13:32

"Балада за изгубените планини" – мост между културите

Днес, 2 юни, в деня на празника на Италианската република, от 19 часа в Софийската градска художествена галерия ще бъде представена новата книга на един от италианските преводачи на българския автор Йордан Радичков Данило Манера "Балада за изгубените планини". Преводът от италиански е дело на младия преводач Нина Караманова. В представянето ще..

публикувано на 02.06.23 в 11:40