Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 19-25 април

Снимка: pixabay

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 25 април.

На 17 и 18 април на сцена "Апостол Карамитев" в Народния театър се състоя премиерата на спектакъла "Бележките под линия". Автор на пиесата е драматургът на Народния театър поетесата Мирела Иванова, а режисьор е Катя Петрова. Пиесата разказва за трудното разбирателство между майката – известна актриса, и дъщерите ѝ, всяка по свой начин и надарена, и ограбена от живота.

От миналия ноември, подпомогнат от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ заработи проектът „Онлайн премиери на Sofia ARS Net“. Пандемията отмени премиерите на много книги пред публика и създаде нуждата от представянето им онлайн. За периода 1 ноември 2020 – 30 март 2021 г. Анжела Димчева реализира 20 видеопремиери на утвърдени български писатели, които представиха новите си книги. Те са достъпни и до днес и са видени от хиляди потребители.

Галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ поставят началото на новата образователна „Срещи с изкуството“. Форматът представя една глобална годишна тема, в която ще вземат участие различни гост-лектори, които ще разглеждат в дълбочина проблеми във визуалните изкуства. Първата темата на фокус тази година е „Изкуството на Ниските земи 16-18 век“ и ще представи колекцията на галерия УниАрт - дарение „Божидар Данев“ от фламандски и холандски произведения. Първи гост-лектор на галерията по темата ще бъде г-н Фризо Ламертсе, а лекциите ще се провеждат онлайн, където ще останат достъпни за гледане и след датите им на провеждане.

Мултимедийният спектакъл „Песента на ветровете“ с музика от композитора Петър Дундаков и визии на аниматора Иван Богданов ще се състои на 28 април в Театър „Азарян“. В спектакъла участват тромпетистът Росен Захариев - Роко, солистката на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“ Гергана Димитрова - Белонога, оперната певица Пламена Гиргинова и камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на маестро Пламен Джуров. Концертът, който Петър Дункдаков описва като „аудиовизуална поезия“ е цикъл от пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма, вдъхновени от метафората на „вятъра“.

"Кокюу" или "дихание" на японски се нарича новият концерт за саксофон и оркестър на португалския композитор Луиш Тиноку. Произведението е част от проекта "Лудите двадесети" – 1920 и 2020 г. – и е вдъхновено и от ситуацията с коронавируса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кольо Гилънa – на 60 години с автобиографична книга

Историята на българския рок и пънк оживява през спомените на легендата Кольо Гилъна в автобиографичната книга "Извън Контрол" Написана в съавторство с Борислав Колев, книгата на емблематичния вокал на "Контрол" e неподправен и откровен разказ не само за пътя на един младеж, носен от вятъра на промяната, но и на цяла една епоха от родната..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16

Стефания Колева и Деян Ангелов гарантират смях с ново представление

Взаимоотношенията между мъжете и жените са неизчерпаем извор на хумористични ситуации, в които всеки може да се припознае. Как стендъп постановката "Без гаранция" успява да представи по автентичен, смешен и неповторим начин тази вечна тема разказват актьорите Стефания Колева и Деян Ангелов .   "Заповядайте да видите това представление,..

публикувано на 18.06.24 в 10:19

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51