Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален литературен конкурс за есе на тема "Раковски и свободата"

| обновено на 27.04.21 в 13:25

По повод на 200-годишнината от рождението на Г. С. Раковски, Обединената велика ложа на България и Фондация „Благотворителност и милосърдие“ обявяват открит национален литературен конкурс за написване на есе на тема "Раковски и свободата".

Всеки участник в конкурса ще получи грамота за участие, а първите трима класирани автори - грамота и парична премия от 500, 400 и 300 лева.

В конкурса могат да участват гражданите на Република България от всички творчески възрасти.

Есетата се приемат за журиране до 6 май 2021 г. - Гергьовден, в стандартен електронен вид и формат DОС, на е-mail: konkurs.rakovski@gmail.com

Повече за конкурса разказва в “Нашият ден“ разказва Николай Божилов, Велик майстор на Обединената Велика ложа на България.

“Щастлив съм да обявя, че десетки есета бяха представени от представители на различни части от образователната и обществена част от българското общество. Всеки може да участва, няма ограничения. Всеки българин, който иска да изрази чувствата си във връзка с кръглата годишнина на нашия бележит възрожденец и публицист, може да направи това.“

“Съставили сме комисия както от наши братя, така и от външни литературоведи. Мога да отлича името на проф. Валери Стефанов, председател на журито.“

“Много пъстра палитра от хора изпратиха есетата си. Както млади хора- ученици, студенти – така и хора на средна възраст, и такива, които са на преклонна възраст.“

“Личи в някои есета как преобладава по-емоционалният момент, не толкова професионалният литературен похват. Друга са по-професионално направени. Но целта беше да дадем възможност на една широка част от обществото да се включи по един нетрадиционен начин в честванията по случай 200-годишнината от рождението на Г.С. Раковски.“

“Наградите са парични. Първата награда е 500 лева, втора награда – 300 лева, трета – 100 лева. Есетата ще бъдат оценени в средата на май и до края на май очакваме да бъдат официално обявени резултатите на нашия сайт и чрез обществеността. Ще се свържем с всички участници и ще изпратим благодарствени грамоти.“

“Част от есетата могат да бъдат публикувани по преценка на редакционната колегия и при желание на авторите.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Димитров и неговите пандемични разкази

Новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията или как се сприятелих с един комар" съдържа микро и кратки разкази, по-голямата част от които са писани по време на извънредното положение при пандемията с Covid-19. Корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова. Иван Димитров е автор на седем книги с проза, драматургия и поезия, между..

публикувано на 04.06.24 в 12:24

За техниките и тайните на графитите

Всички творци, занимаващи се с улично изкуство, имат своя своеобразна "законодателна рамка". За вдъхновението и мириса на аерозол на първата стена за свободно рисуване в столицата – моста "Чавдар" в "Домът на музите", разказва един от ярките представители на уличната култура Цветан Бизев. Той е съставител на Sofia Graffiti Tour , заедно със своите..

публикувано на 04.06.24 в 08:10

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32