Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден.

30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев
Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението на човечеството. Стефан Гечев - поет, преводач, романист, всестранно надарена личност, проследява постепенното осъзнаване от Варава на грандиозния факт, че Бог е загинал вместо него – затворника, убиеца, разбойника. Участват артистите: Богдан Глишев,Мариус Донкин, Невена Мандаджиева, Стоян Алексиев, Красимир Марианов, Итьо Итев, Албена Хаджиева, Юлиан Станишев, Олег Иличов, Манол Кънов. Режисьор: Маргарита Благиева.

3 май – „Забравените от небето“ от Екатерина Томова
Запис на спектакъла по една от най-великолепните български книги, събрала историите на неколцина столетници, които авторката превърна във филигранна литература. У старците на Екатерина Томова живее мъдростта на земята и небето, а те стоят на прага между двата свята – вероятно най-сложното и дълбоко място в човешкия живот, където тялото съвсем изтлява, но пък духът мощно се възвисява. Моноспектакъл на Златина Тодева. Постановката е на Юлия Огнянова.

4 май – „Звезда без име“ от Михаил Себастиан
Пиеса за неумолимостта и вечността на любовта. Превод: Огнян Стамболиев. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев, Николай Антонов, Милена Кънева и Митко Новков. Режисьор: Христо Симеонов - Риндо.

6 май – „Добродушните смокове“ от Йордан Радичков
Радиопиесата е написана специално за Радиотеатъра, спечелила е и първа награда на конкурс за радиопиеса, проведен през 1998 година. В записа ще чуете и гласа на самия Радичков. В постановката участват Жорета Николова, Светлана Янчева, Таня Шахова, Христо Гърбов, Деси Красова. Режисьор – Иван Добчев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15