Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да колекционираш съвременно изкуство“ в НХГ

Нина Ковачева от серията “Smiles Giving, Tears Crying”, 2008 печат върху алуминий, 100 х 140 см Частно притежание
Снимка: https://nationalgallery.bg/bg

В Националната галерия (НХГ) може да видите вернисажа - "Да колекционираш съвременно изкуство".

В нея ще бъде представена колекцията на Владимир Илиев. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова.

Какво е мястото на съвременното изкуство в сбирките на българските колекционери? Оправдан ли е “рискът” да колекционираш съвременно изкуство? Не е ли съвременното изкуство бъдещата класика? Това са част от въпросите, които поставя изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство”.

Нейната тема е българската художествена сцена от последните десетилетия през личния поглед на Владимир Илиев, с фокус свободната, трайна и отговорна връзка: художник – колекционер.

Представени са творби на Сашо Стоицов, Боряна Петкова, Валентин Стефанов, Красимир Терзиев, Геoрги Ружев, Нина Ковачева, Георги Георгиев – Jorrras, Борис Колев – B.A.i.L.A, Калина Димитрова, Стефан Иванов, Петер Цанев, Искра Благоева.

Боряна Петкова, от серията “Изчезнали”, 2014 графит, 130 x130 см Частно притежание

Темата на изложбата коментира в “Нашият ден“ кураторът Боряна Вълчанова.

“Авторите, включени в изложбата, са от различни поколения, но всеки от тях е изтъкнат. Работи изключително активно към настоящия момент. И всеки едни представя различни проблеми в изкуството си.“

“Ролята на колекционера е изключително интересна и същевременно трудна, тъй като много често той не е професионалист от сферата на изкуствата, а по-скоро любител. И посредством чистия си интерес формира една колекция във времето.“

Погледът много често е частен и няма претенция за представителност. Но в един момент, когато колекцията се разрасне, се превръща в част от процесите в съвременното изкуство.“

“Рискът да колекционираш съвременно изкуство е оправдан, защото всъщност изкуството, което се създава, в момента представя съвременните процеси и много често темите на днешния ден. Рискът е оправдан, но е трудно.“

Красимир Терзиев. “Семейство“, 2015 фотомонтаж, пигментен печат върху хартия, каширана на дибонд, 90 х 140 см Частно притежание

Преди година и половина творбата "Момиче с балон" на британския художник Банкси почти се самоунищожи, след като бе продадена на търг от аукционната къща "Сотбис".

Малко след покупката се задейства машинка за унищожаване на документи, която беше монтирана в рамката, и наряза картината на ленти.

Колекционерката, която плати над милион британски лири за картината, отначало бе шокирана, но впоследствие си дала сметка, че ще притежава "част от историята та изкуството". Цената на почти унищожената творба се увеличи. Или ако парафразираме мисъл на художника, една оригинална идея струва повече от 1000 цитата.

Борис Колев B.A.i.L.A  “Гоя“, от серията “Art Stars”, 2015 акрил върху хартия, 91 x 70 см Частно притежание

Снимки: https://nationalgallery.bg

Разговора можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дългите спомени за краткия миг" – проф. Кирил Божков на 60!

Музей-галерия "Анел" представя юбилейна изложба живопис  "Дългите спомени за краткия миг"  на проф. Кирил Божков "Всеки художник е уникален по неповторим начин. Картините, които представям, по един или друг начин тълкуват въпроси, различни гледни точки и философски разбирания. Винаги съм се прекланял и възхищавал на "старите майстори", но и винаги съм..

публикувано на 10.06.24 в 18:25

Поглед "Отблизо" към съвременната българска поезия

Вече е факт първото издание на фестивала "Отблизо" на съвременна българска поезия във Велико Търново. На сцената при Художествената галерия "Борис Денев" два дни около двадесет поети, издатели, литературни критици и журналисти представяха и бяха представени, споделяха свои стихотворения, разговаряха, обсъждаха или просто се радваха спонтанно на това,..

публикувано на 10.06.24 в 16:35

Пламен Димов и средата, която си правим сами

"Хага" е от театралните постановки, в които актьорската игра носи наслада за сетивата. Едно истинско пиршество. Пиршество на актьорската игра, но с ясно заявена позиция. Потвърждава го и "Икар"-ът, който спектакълът получи през тази 2024-та година. Ще кажете, предаването, в което става дума за "Хага", е за кино, защо се говори за театър? Ами те..

публикувано на 10.06.24 в 15:20

Комар и вирус в разказите на Иван Димитров

Иван Димитров пише разкази, стихотворения, пиеси и романи. След книгата му с кратки разкази "Силата на думите" в новата "Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар" той е постигнал свърхкраткост – има и разкази от един ред.  Писани по време на Covid пандемията, те ни срещат отново със запазената марка на Иван-Димитрвото писане –..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Яков Джераси (вдясно) и Емил Янев

Космополитният посланик на сближението

В епизод 548 "Трамвай по желание" среща своята публика с космополитния посланик на сближението, съгласието и помирението Яков Джераси. Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Еврейският му род води началото си още от XIV век в Испания. Както е известно, сефарадските евреи са прокудени оттам и част от..

публикувано на 10.06.24 в 10:15