Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“.

Красимира Николова от София поставя следния казус:

За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези наследници, които са на четвъртия брат.

Четирима братя са наследниците на земята и техните наследници имат спорове. Заведен е спор за материално право от наследниците на четвъртия брат в Районен съд гр. Червен бряг, който постановява едно решение, с което отхвърля искането на наследниците на този четвърти брат.

Да се установи, че те като наследство, са собственици и да им се признае собственост върху тази земеделска земя, която е обща на четиримата.

Основното за отхвърляне на иска от съдът в Червен бряг е, че единият протокол от 1948 г. за делба, който е сключен между четиримата братя, съдът приема за неперфектен.

ТКЗС-то в град Кнежа е образувано през 1950 г., две години по-късно.

Тъй като решението е за отхвърляне на иска на наследниците на четвъртия брат, те подават въззивна жалба към Плевенския окръжен съд, който е второинстанционен, и отнема решението на първата инстанция.

И постановява ново решение по съществуване на делото, с което признава правото на собственост на наследниците на този четвърти брат.

Въпросите, които поставя слушателката, са:

1.  Може ли решението на първоинстанционния съд в Червен бряг да бъде анулирано по някакъв начин?

2.  Възможно ли е наследниците на четвъртия брат да правят възражение, че техният наследодател, починал през 1983 г., е придобил по давност тази земеделска земя, която е от неперфектния договор за делба?

Отговорът на адв. Захариев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20