Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а през периода на пандемията театърът набляга на драматургията по български автори в репертоара си. По традиция фестивалът ще отличи и с награди най-добрите представления в различни категории, заяви в „Артефир“ директорът на Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Димитър Димитров.

Димитър ДимитровНа 15 май ще закрием фестивала с постановката „Дойдох си“, съвременна постановка на Йонка Илиева и Димитър Димитров. Спектаклите от Румъния и Русия представяме онлайн, предвид условията. Ние се стремим да разпространяваме българската драматургия извън България. Показваме и три филма за значими театрални педагози – проф. Сашо Стоянов, проф. Кръстьо Мирски, проф. Гриша Островски. Традиционно в програмата на фестивала е включен така нареченият авторски прочит. Това са нови български пиеси, които не са успели да стигнат до сцена, но селекционерът на текстове Ина Божидарова ги е избрала от всички текстове, които са постъпили. На 15 май от 11часа ще проведем творческа среща с пишещите драматургия, под наслов „Неизвестното от света на драматургията“, тя ще бъде водена от проф. Камелия Николова. Наградите са в различни категории, който е заслужил награда, ще получи. Решихме да проведем този фестивал, точно във времето, в което той се провежда традиционно. Това е една демонстрация, на това че българския театър е жив и ще продължава да бъде жив.“

Първото театрално представление в Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, се е състояло на 15 август 1856 година, а именно „Михал“ от Сава Доброплодни и така вече 165 години театралната дейност в града се развива, а през последните години в репертоара на театъра се набляга главно на поставянето на български драматургии на сцената и шуменските артисти и дейци се стараят да разпространяват българския театър и извън границите на България.

„През тези години всичко, което се е случило е много разнообразно, българският театър е преминал през различни периоди, и на войни, и на промяна на обществена структура, и на трудности, но той винаги е вървял напред и е създал във времето свой собствен облик, и той има място не само в българската култура, а и в световната, фактът, че български драматургии се поставят зад граница, това означава, че има смисъл в това, което правим. Много български спектакли и се поставят зад граница. Нашият театър през 2019 година показа представления и в Румъния, Браила, и в Русия, Владимирск. През 2020- та година успяхме да покажем 7 нови заглавия на българската публика, сред които „Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев, „Осъдени души“ по Димитър Димов, „Джакпот“ от Андрей Калудов, „Две“ от Таня Шахова, „Въведениe в тяхната картина“ от Маргарит Минков, с режисьор Стайко Мурджев. Независимо, че официално театъра не функционираше, той не спираше да работи, защото театърът не е само представления, правихме различни квалификационни курсове, репетиции, невидимата част на театралния живот продължаваше.“

В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Нова българска драма“ в слънчевия Шумен пред публиката се представят „Задявки – надигравки“, авторски спектакъл на Съби Събев, една продукция от Браила – „Играта“, „Бягство в приказката“ на Московския куклен театър и още много интересни заглавия от страната.

Още за фестивала „Нова български драма“, за 165 годишната история на театъра в Шумен и за премиерните заглавия за последната година, чуйте в интервюто с Димитър Димитров, директор на Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05