Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нора Чолакова, БТА:

Отношенията между Турция и Израел в контекста на конфликта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните дни светът стана свидетел на може би най-тежката ескалация на насилието между Израел и "Хамас". Стотици ракети бяха изстреляни от "Хамас" срещу Ерусалим, Тел Авив и Южен Израел. Израел отвърна на удара, има жертви и ранени. (В нападение в събота Израел унищожи сградата, в която се намираха редакциите на Асошиейтед прес и Ал Джазира, с обяснението, че там имало и помещения на екстремистка група и сградата е била легитимна цел). ООН, САЩ и ЕС осъдиха насилието. Международните усилия за борба против насилието се засилват, но няма признаци на успех.

Турция, със самочувствието не само на регионална, но и на световна сила, е една от страните с най-активна позиция по конфликта. Президентът Ердоган разговаря със световни лидери за проблема, опита се да мобилизира ислямските страни в подкрепа на палестинците. Какво конкретно предприе Турция? Журналистката от Балканската редакция на БТА Нора Чолакова, експерт по въпросите на Турция, коментира темата в "Нашият ден".

Преди 10-12 години Турция и Израел бяха смятани за съюзници, предимно във военната сфера. 

Как се промениха и развиха отношенията между двете страни до днес, когато Ердоган нарече Израел "терористична държава"?

"Самият Ердоган казва, че политиката към палестинците е червената линия на Турция и Анкара не може да приеме израелската политика по този въпрос. Вчера Ердоган обвини американския си колега Байдън, че "ръцете му са изцапани с кръв" заради подкрепата за Израел и упрекна американската администрация, че одобрява нови продажби на оръжия за Израел.

На практика Турция и Израел бяха съюзници до 2009 г., по-точно до Световния икономически форум, когато Реджеп Ердоган напусна разгневен дискусия след словесен спор с израелския президент Шимон Перес. Спорът отново беше заради военния конфликт в Ивицата Газа. След дипломатическия скандал в Давос, година по-късно, последва нова криза в отношенията между доскорошните съюзници. На 31 май 2010 г. израелски командоси щурмуваха кораба "Мави Мармара" с хуманитарни помощи за Ивицата Газа. При рейда тогава бяха убити 10-тима турски активисти, а случаят предизвика огромна криза в отношенията между Израел и Турция

Няколко години по-късно, в опит за подобряване на взаимотношенията, Израел плати 20 млн. долара обезщетение за загиналите. Поредна криза в отношенията настъпи през декември 2017 г. Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че признава Ерусалим за столица на Израел. В този момент Турция оттегли разгневено посланика си в Тел Авив. Най-общо казано, отношенията през последните 12 години са напрегнати."

С какви инициативи за спиране на насилието излиза Турция? Има ли друг конфликт на интереси между Турция и Израел? Има ли области, в които си сътрудничат?

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочихме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включи и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00