Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г. Радиопиесата под режисурата на Николина Томова е част от Златния фонд на БНР и пази гласовете на артистите Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Лео Конфорти, Стефан П. Димитров, Рачко Ябанджиев, Маргарита Дупаринова, Магда Колчакова, Георги Раданов, Димитър Бочев и Йордан Матев.

Нито произведението, нито неговият автор, а още по-малко  празникът, в който то ще прозвучи в ефира на програма „Христо Ботев“, имат нужда от високопарно представяне, тъй като тяхното място в словесната ни история е неоспоримо, а важността за културната ни памет – неотменима.

Радиоварианът, който ще чуете, обаче може би заслужава няколко думи. Преди всичко той изненадва днес, повече от половин век от създаването си, със своето съвременно звучене, което напълно заличава отстоянието между епохата на неговото създаване и съвремието на слушателите днес. Това до голяма степен се дължи на литературното майсторство на Иван Вазов и дълбинното му познаване на българската душевност, но и на таланта на звездната плеяда артисти, взели участие в драматизацията. Атмосферата на радиопроизведението е плътна и оставя вярна на повестта, така че няма как и вие да не се потопите за час в комичния, но и трагичен свят на Вазовите герои. Чичовците остават все така истински, живи и близки, а чрез уголемяващата лупа на иронията ни показват, че всеки от нас носи в себе си частица от тях.

Едва ли има по-подходящ момент да си ги припомним от празничния ден, в който честваме нашата култура и писменост.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15