Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са посланията на младите в разкази от 10 изречения

Снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“

Да напишеш „Разказ в 10 изречения“, това предизвикателство отправят от фондация „Шанс за децата и природата на България“ в седмото издание на Националния си литературен конкурс. Поводът за специалното издание на конкурса е 10-годишния юбилей на фондацията, а в конкурсната надпревара тази година се включват повече от 220 млади българи от цял свят. 

Най-добрите 103 творби са отличени от петчленно жури, включващо известни писатели, журналисти и литературни критици, и вече са издадени в книга-сборник „Разказ в 10 изречения“, която представя творчеството на младите писатели. Девизът на конкурса: „И децата покоряват върхове, покажи, че можеш“ отговаря и на мотивацията на участниците заяви в ефира на Радио София Лилиана Славова.

„Хората винаги ще имат нужда да разказват истории, а най-добрите разказвачи са майсторите на късите форми. А в 10 изречения може да се побере цяла една Вселена. Темите, които вълнуват младите хора, са нестандартни, завладяващи, вълнуващи и често ни остават без дъх, минало и настояще се сливат, а мечтаното бъдеще е доста по-различно от несъвършеното сега, в което живеем. От книгата разбираме, че думите превърнати в изреченията, а изреченията в разкази, имат много голяма сила, както да ни разсмеят, така и да ни трогнат до сълзи. С провокацията в темата искахме да докажем, че в литературата няма граници. Тенденцията на конкурса е, че с всяка измината година творбите, които получаваме, са все по-завършени и все по на високо ниво. Най-ценното е непринуденото по-детски повествование, децата се справиха повече от отлично със задачата, най-впечатлени бяхме от това, че младите пишат като хора, които са преживели много, това със сигурност са разкази от умели творци, които умеят да докосват читателите.“

Повече за конкурса, новата книга-сборник „Разказ в 10 изречения“, за посланията на младите и кампанията „Зелено четене“, чуйте в разговора с Лилиана Славова, председател на фондация „Шанс за децата и природата на България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00