Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промоутърите на музикални събития в пандемичната година

Снимка: Picabay

Как се справят промоутъри на музикални събития, обединени в браншовата организация “Сцена Музика“.

Повече от година, след като изолацията от Covid-19 ги постави по техните думи в “състояние на колапс“.

Усетиха ли помощта на държавата след отвореното писмо до министър-председателя преди година и участието им в работната група за подпомагане на свободните професии и независимите организации към Министерството на културата?

Ще говорим ли отново в бъдеще, а не в минало време за концерти на световно значими групи и артисти в България?


Темата коментира в “Нашият ден“ Бойко Гюров, управител на BGTSC и председател на кризисна работна група към сдружение „Сцена Музика“.

“Мартин Стоянов стана председател на сдружение “Сцена Музика“ и това може би е от най-позитивните неща, които ни се случиха от там насетне.

Всичко, за което предупреждавахме, стана. Министерството не съумя да осигури спокойствие на бизнеса, което беше най-голямата ни молба към него.

Опитите да получим някаква подкрепа – институционално или дори финансово, останаха напразни. В това число се проведоха доста работни срещи и видеоконферентни връзки. В крайна сметка ние бяхме изолирани от работните групи, изобщо не ни стана ясно по какъв начин се взеха някои от решенията. А как бяха обявени някои от програмите, остана пълна тайна. И за някои от обявените конкурси и програми разбирахме по време на някои от работните групи.

Даже имаше един страхотен парадокс в една от работните групи, представители на културните организации молеха да бъде удължен срокът с още една седмица.

Колко от концертите се отменят за година

Не сме водили точна статистика, но по мои наблюдения над 95% от обявените концерти, говоря на чуждестранни изпълнители, бяха или канселирани тотално, или с обявени нови дати.

Миналата година споделяхме, че 2021 г. е доста рискова, повечето от мениджмънтите и агентите дават нотка, че може би 2021 ще е нулева. Така и се получи, както го виждаме и в момента.

Редица фестивали и единични концерти се пренасочиха за 2022 г., което означава, че вече сме втора нулева година. И тази ситуация е неизбежна и в момента е нерешима по отношение на това ние да принуждаваме съответните изпълнители от чужбина да идват 2021 г. Те ни казват – местете за 2022-ра., 2021 г. е нулева.


Темата коментира в “Нашият ден“ Весела Кондакова, зам.-министър на културата.

Европейският парламент прие следващата програма “Творческа Европа“ за периода 2021-2027 г., отчитайки, че културата и творческия сектор са сред най-засегнатите от кризата – с около 90% загуби от оборота, безработни артисти, липса на перспектива. Отчетено е, че работещите в сферата на културата и изкуството също не са равнопоставени.

Как се включва държавата ни в тази програма?

“Програма “Творческа Европа“ няма квотен принцип. Отново ще се кандидатства през проекти, които в най-честия случай са партньорски. Има една разлика, че в частта, която е за култура, защото програмата има вътрешно разделение на частна медия, която се отнася до аудио-визуалния сектор, това е киното. Другата част е за сектор “Култура“, където се обхващат всички останали области в културата.

Там за най-голямата програма, която е проекта за сътрудничество, има една средна мярка. Досега имаше малки партньорски консорциуми, които са до трима партньори, големи над шестима. Сега има и една средна мярка, защото се смята, че това ще улесни в по-голяма степен кандидатстващите консорциуми и ще се увеличи процентът на финансиране от страна на програмата, което е чувствителна крачка напред в облекчаване на кандидатстващите.

2021 г. е втората, в която държавата предоставя национално съфинансиране, което беше един от основните проблеми за кандидатстващите организации от България, тъй като те много трудно намираха насрещния финансов ресурс, с който да обезпечат включването си в подобни проекти.

Проверка в Министерството на културата

Национален фонд “Култура“ в момента е под поредната си проверка, може би втори одит тече там. Не съм сигурна, че резултатите ще излязат тази седмица.

По проверките в областта на “Наследството“ може би вече има готови резултати. Министър Минеков даде едно обещание пред медиите, че приблизително веднъж седмично ще дава пресконференция, утре е най-близката насрочена. Може би утре ще има резултати от проверки.


Темата коментира в “Нашият ден“ Стефан Попов-Пърси, управител на „Блу Хилс“.

Нашата фирма е по-нова и не влязохме в критериите, които бяха подготвени за подпомагане на културни институции.

„Блу Хилс“ организира Music Days, тридневен фестивал на връх Бунарджика

Фестивалът е готов, защото тази година има специален поглед на община Пловдив и на районните кметства на Пловдив за развитие на нови пространства.

Този уикенд, паралелно с нашето събитие имаше опера. Откриване на оперния сезон в Пловдив на Бунарджика. Сега ще бъде по-веселата част с нашия фестивал Music Days.




Снимки: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42