Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Мирослав Арабаджиев

Мирослав Арабаджиев
Снимка: личен архив

11 юни е. Ден, който със сигурност слага край на един дълъг и странен период за Европейските футболни първенства. Европа пак ще брои, но без да навлиза в статистиката на пандемията. В следващия месец тя ще отчита само красиви попадения на световни терени. UEFA EURO 2020 започва с двубоя Турция – Италия, който ще постави началото на най-очакваното емоционално пътуване в света на спорта. Мирослав Арабаджиев е едно лицата, които ще водят зрителите през цялото това време.

Младият спортен журналист е част от екипа на NOVA от 2015 година. Първите си мачове обаче коментира още в детска възраст. В тях човекът-футбол е по-големият му брат, а теренът – компютърните игри. Още оттогава развива интуицията си към играта и начина, по който да говори за нея. През последните шест години прави именно това – говори за спорта като за любим човек, но не забравя и основната си задача – да бъде максимално коректен и обективен в изказванията си и да предава информацията на хората по възможно най-достъпния и интересен начин.

За Мирослав професията на спортния журналист е един мост към щастието, най-вече в личен план. Всеки ден на телевизионния екран – било то като водещ, коментатор или репортер – той изживява мечтата си. Както и отговорността към нея. Напълно съзнава, че спортната журналистика има тежката задача да бъде медиатор между спорта и начина, по който хората го възприемат, а самият той като журналист формира отношението и нагласите към него. Диктува настроението и усещанията на зрителите. 

Затова и подготовката му никога не спира, както и възможностите да черпи от опита на другите. Вярва, че вмъкването на точните фрази в правилния момент е майсторството в професията, както и намирането на баланса между овладяването на личните спортни страсти и предаването им на хората, които гледат и се вълнуват от играта, каквато и да е тя. Изгражда подхода си към спорта и спортистите с всеки подготвен материал. Не се притеснява и да признае, че родният ни спорт има накъде още да се развива и гледа на него и като на едно отражение на случващото се в държавата ни и цялата тази несигурност, от която се ръководи тя.

Освен познато телевизионно лице Мирослав е и едно лицата на „Младите в журналистиката“ – авторската рубриката на „Мрежата“. 

Чуйте още от него за тънкостите на професията, емоциите, с които го дарява тя, и любовта му към тима на Португалия в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъждаме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по Българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" -..

обновено на 03.07.24 в 10:50