Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дълга, честта, доблестта и наказанието

| обновено на 17.06.21 в 17:24

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин – низвергнат по силата на антихуманния Закон за защита на нацията. 

Много пъти в „Познати и непознати“ се получават откровени разговори за спасяването на българските евреи и за дадените (пожертваните от Беломорска Тракия и Вардарска Македония). Но още много неизвестни и малко познати факти от целия този процес има. Затова е похвален всеки опит той да бъде доразкриван и изучаван с целия му героизъм и чест да се устои това, в което вярваме и което ни изгражда като човешки същества, за които животът е безусловна ценност. 

Такъв опит е и новата книга на проф. д-р Вили Лилков "Доблест и наказание". Самият той признава, че има още много ненаписано и неразказано. За съдбите на някои от хората, участвали в спасяването на българските евреи и платили с живота си за това, за новите факти и за поуките и наследството, което оставяме – за всичко това – разговар с автора на "Доблест и наказание" проф. д-р Вили Лилков и автора на предговора ѝ д-р Максим Бенвенисти – председател на Института за съхранение на паметта за Холокоста към ОЕБ "Шалом".

По случай 75-годишнина от спасяването на българските евреи ОЕБ "Шалом" издаде книгата „Незабравените лица на спасението“. Но в книгата на проф. Лилков са разкрити факти, които са останали непознати за екипа, създал сборника. 

„Не си представях, че толкова много евреи веднага след 1944 г. са отишли и участвали в защитата на привлечените от Народния съд. Но си представям обстановката, когато тълпата вика „Смърт!" и "Убиици!", той – евреинът, отива да свидетелства в защита“ – казва д-р Бенвенисти.

„Не съм се замислял по въпроса какво ще оставя на следващите поколения. В нея са събрани над 850 документа. Работех много с архивите на Държавна сигурност, на Народния съд, Държавния архив, в който са събрани документи от живота на еврейската общност по време на Холокоста. В книгата става дума и за ротарианците, и за митрополитите на БПЦ. Книгата е написана на основата на много документи, които са най-силното оръжие за налагане на истината. В този смисъл виждам нейната ценност.“ – казва д-р Лилков.

Чуйте повече в звуковите файлове.

Снимки – изд. Сиела

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05