Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кино с думи

Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Без маски в киното

За първи път рубриката „Без маски в киното“ представя разговор с творчески тандем! 

Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов създава едни от най-успешните български филми в последните години, селектирани на множество международни кино форуми. Лентите „Урок“, „Слава“ и „Бащата“ получават редица престижни награди, като последната успява да заслужи през 2019 г. едно от най-важните отличия в света на киното – „Кристален глобус“ за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари. Филмите им веднага успяват да пленят и зрителите със своите истински емоционални човешки истории, вдъхновени от действителни събития.

За творческата си среща и за съвместния работен процес разказват повече Кристина Грозева и Петър Вълчанов в Епизод 15 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Творческите пътища на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се пресичат още в студентските им години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където в този период атмосферата се оказва изключително благоприятна за творческо съмишленичество и именно тогава се ражда силно режисьорско поколение. Сред него са имена, определящи облика на съвременното българско кино, като Драго Шолев, Любомир Младенов, Светла Цоцоркова, Милко Лазаров, Надежда Косева, Димитър Сарджев.

Съвместната работа между Кристина и Петър се случва интуитивно и те сякаш се допълват в различните творчески и житейски моменти. Първоначално те разпределят ролите си така, че Петър работи повече по операторската работа и визията, а Кристина – с актьорите и драматургията, но много скоро това формално разделение се размива и симбиозата между двамата непрестанно прелива аспектите в работния процес.

Филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов имат своето силно документално начало, което до някаква степен ги приближава до естетиката на италианския неореализъм и всичко това е съчетано с реалния абсурд, в който живеем. Впечатляващо е как режисьорите успяват от една лична човешка история изведат универсални послания с топъл хумор и разбиране към персонажите.

Вдъхновението от медиите е изключително силно и дълго време режисьорите търсят тази, която ги провокира най-силно творчески. Повече за това как се ражда идеята за филмовата трилогия, която те създават, вдъхновена от журналистически истории – можете да разберете от епизода!

И още:

· Как се появява в живота на двамата решението да се занимават с кинорежисура;
· Обучението в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и първите селекции на международни кинофоруми със студентски филми;
· Разпределянето на задачите и функциите в творческия тандем;
· Документалните основи в създаването на сценариите за филмите на Кристина и Петър и вдъхновението им от медиите;
· Работата с постоянен кръг от актьори и нуждата от приятелското партньорство във филмовия екип на нискобюджетни продукции;
· „Урок“ и „Слава“ – преобръщане на ролите на Маргита Гошева и Стефан Денолюбов;
· Изискване за импровизация в актьорската игра като творчески подход на режисьорите;
· Режисьори, които влизат в актьорски превъплъщения във филмите на Кристина и Петър;
· Отсъствието на музика – предизвикателство за извеждане на емоционални нюанси в действието;
· Защо международният успех на филмите не допринася за гледаемостта на филмите от повече зрители в България;
· Нуждата от това да се правят повече български филми, както и от по-доброто разпространение и развитие.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10