Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Луната: с любов, мистика и мултимедия

Ина Дамянова
Снимка: @inadamyanova.design

Луната – един от най-древните символи, който в различните култури и епохи е носител на разнообразни значения и конотации, оживя в неочакваните си аспекти в пластичните обекти в столичната галерия „Ракурси”. На 25 юни беше открита изложбата „Лунни състояния” на Ина Дамянова, позната на българската артсцена като художник и интериорен дизайнер.

Бенефисът на изложбата бе ознаменуван с мултимедиен спектакъл с музика, композирана от Петър Писарски, и специални светлинни ефекти, които потопиха публиката в мистичния свят на емоционалните вълнения на художничката. Естествените природни звуци и насочените светлинни ефекти въздействаха така, че посетителите участваха в случващото се с почти всичките си сетива. В затъмненото пространство на галерията пластичните обекти изплуваха един след друг под звуците на добре подбраната музика. Осветявани от прожекторите, те разказваха всеки своята собствена история и оставяха своя сенчест отпечатък върху стената и присъстващите. Сякаш създадени на един дъх, лунните фантазии на Ина Дамянова са неизвървян още път, пътешествие към себе си и другите.


„Обгорена Луна”, „Затъмнена Луна”, „Отчуждена Луна”, „Карма Луна”, „Разполовена Луна” са само част от имената на изложените в галерия „Ракурси” творби. Формата е кръгла, изградена от разнообразни релефни и структурни елементи, цветовете са монохромни – богати на нюанси сиви, черни, бели. Тези повърхности преобразяват пространството на галерията в един лунен пейзаж, в който страстта, любовта към живота с всичките му черно-бели оттенъци и набелязани сенки подтикват зрителя към рефлексия и самовглъбяване.

Вдъхновена от необяснимата все още за нас трансформираща и променлива реалност на спътника, авторката се опитва да разкаже за собствената си проекция на онези лични, но и общочовешки емоции и състояния, свързани с духовното израстването и в следствие на това на настъпващата промяна във възприятието за света.

Ина споделя, че Луната става неин „израз”, нейна „спътница и съпричастница”. „Какво по-женско и мистично би могло да има от лунната повърхност – казва тя – от нейните променливи с всяка секунда състояния, от постоянното ѝ преливане от светло в тъмно и играещите с отраженията и облаците сенки”. Авторката сравнява лунната повърхност с усещането за „мекотата на водата в женската утроба”, „страстта, родена от огъня”, „помитащата сила на вятъра и лекотата на повея, от волните криле на птица”.


В своето творчество и като интериорен дизайнер, и като художник Ина Дамянова обича естествените материали, в приглушени, почти монохромни тонове. Природата и източните култури са постоянен източник на вдъхновение и отправна точка за много от проектите ѝ. В едно свое интервю тя споделя, че е „човек на формата, светлината и сянката”, а цветовете са нещо, на което се учи в момента. „В природата ме екзалтират абсолютно, но в изкуството съм доста пестелива с нея” допълва още авторката.

Светлината е неотменим активен елемент в цялостното творчество на Ина Дамянова, доминира и в изложбата ѝ „Лунни състояния”. Тя успя да въвлече публиката като я направи активен участник в това невероятно лунно пътешествие.


Техниката, която Ина Дамянова използва при създаването на лунните обекти, е строго индивидуална. Тя умело комбинира отпадъчна хартиена маса с различни смоли, бетон и други материали, за да постигне пластични, скулптурни форми.

На трети юли, Нощта на музеите и галериите, отново ще можете да се пренесете във фантастичния мултимедиен спектакъл „Лунни състояния” в галерия „Ракурси”.

Изложбата продължава до 15 юли.

Снимки: личен архив Ина Дамянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08