Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия отбелязват Деня на Ян Хус

2
Ян Хус
Снимка: Уикипедия

“Търси истината, слушай истината, учи истината, обичай истината, говори истината, пази истината, защитавай истината – чак до смърт“ – думи на Ян Хус, една от най-големите личности в историята на Чехия.

6 юли е датата, на която Ян Хус е изгорен на клада по време на Константския събор в Германия. В Чехия това е официален празник и неработен ден

Името на Ян Хус остава в съзнанието на световната културна общност като символ на борбата за справедливост. Той е забележителен учен, философ, теолог, проповедник и преподавател, символ на просвещението и реформацията не само в Чехия, но и в цяла Европа.

За неговите ранни години не се знае почти нищо, дори рождената му дата е предполагаема и определена спрямо други важни моменти в живота му.

Католическата църква смята неговите проповеди за еретични и поради това той е отлъчен от Църквата, а по-късно изгорен на клада. Неговата смърт отприщва военния конфликт от 1419 до 1434 г., наречен Хусистки войни.

Роден е в малкото чешко селце Хусинец в семейството на небогат земеделец. В Пражкия университет, където учи, е известен като Ян от Хусинец, съкратено впоследствие на Ян Хус, с което име остава в историята.

Още в средата на 1380-те в Чехия започват да се разпространяват трудовете на английския реформатор Джон Уиклиф. Под влияние на идеите на Уиклиф попада и Хус. По време на Великия западен разкол (схизма) в Римо-католическата църква, Хус е в числото на тези, които съхранява неутралитет по отношение към противоборстващите страни.

Ян Хус попада под влияние на неговите идеи. Обявява се срещу редица несправедливости в църквата, като търговията с индулгенции. Да бъдеш освободен срещу заплащане от извършен грях. И едно от най-важните неща – не трябват сляпо да се подчиняваш на църквата, а да мислиш и тълкуваш сам.

Със смъртта му обаче нищо не приключва, напротив тя отключва още по-силна ненавист към църквата и дава началото на т.нар. “Хуситски войни“.

Войната не завършва с победа за Хуситите, но дава тласък на едно съвсем ново мислене.

В знаменитата си реч от 6 юли 1915 година в Женева бъдещият президент на Чехословакия Томаш Масарик се връща именно към делото на Ян Хус, призовавайки народа си за отбрана среща Австро-Унгария.

Отделно до 2015 година са създадени над 80 паметник на Ян Хус, които са разпръснати из цяла Чехия, а през 2005 година чешката телевизия организира анкета за най-велика личност от страната и Хус се нарежда на 7 място в нея.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15