Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Фонсека с Нови български гласове и с трио в София

Роберто Фонсека и хор Нови български гласове с маестро Георги Петков
Снимка: „Джаз Плюс“

„Аз съм много отворен към работа с музиканти от каквито и да е жанрове, за мен музиката е едно цяло. Моята музика е резултат от изучаването на различни музикални стилове, което прави така, че тя да звучи свежо на хората, да ги кара да се забавляват и да става част от всеки човек. Не е само традиционната кубинска музика, или латиното, а сякаш сме създали нов стил, както ние казваме – това е отворената музика, open music, нещо като сбор от различни тенденции, които същевременно звучат като една. Готов съм да работя с много музиканти. Ако започна да изреждам, списъкът няма да има край. Да, обичам фюжъна и смесването на стиловете“…

Това са думи на кубинския пианист Роберто Фонсека, казани пред програма „Христо Ботев“ в далечната 2008 г., няколко часа преди първия му солов концерт у нас (преди това го бяхме гледали като пианист на незабравимия Ибраим Ферер през 2004). На следващото му гостуване (през 2016, пак по покана на „Джаз Плюс“) пиесата му „Bulgarian” в 7/8, влязла в още в албума Akokan (2009), вече отдавна беше световен хит. Две години по-късно, след двойния концерт през 2018 г. в „София Лайв Клуб“ Роберто, отявлен почитател на българския фолклор, работил иначе с немалко световни имена като Омара Портуондо, Качаито Лопес, Фатумата Диауара, Джо Ловано, Ибрахим Маалуф, Раул Мидон… обяви, че няма да се върне в България, ако следващият му концерт не е с хор Нови български гласове. И ето, малко по-малко от три години след световното признание на Нови български гласове под диригентството на маестро Георги Петков („Латино Грами“ за съвместния им проект с фламенко певеца Арканхел „Еструна“) вече е факт и „Отвъд нотите“: Роберто Фонсека и хор Нови български гласове.

Концертът-премиера на 8 юли от 20:00 ч. е тотално разпродаден, като единствената възможност да го посетите, ако вече нямате билет, е по безопасния начин от хола си, чрез билет за онлайн гледане. Но ден по-рано – на 7 юли от 21:00 ч., пак в „София Лайв Клуб“ – Роберто ще изнесе още един извънреден концерт, този път с триото си с Янди Мартинес и Рули Ерера – с програмата от последния му издаден засега албум Yesun. 

А във „Вавилонската фонотека“, част от „Заедно след полунощ“ на програма „Христо Ботев,“ можете да чуете Маргарита Борисова и Явор Ганчев от „Джаз Плюс“, продуценти и инициатори на проекта „Отвъд нотите“ от българска страна, и с доц. д-р Георги Петков, създател и диригент на хор Нови български гласове.

Чуйте повече в звуковите файлове.




Снимка: „Джаз Плюс“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35