Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любомир Аламанов:

Комуникациите работят с една от най-скъпите валути – доверието на хората

7 юли: Ден на ПР специалиста

Снимка: www.news.nbu.bg

На свое заседание през 2020 г. Министерският съвет прие Решение, с което обяви 7-и юли за професионален празник на специалистите по връзки с обществеността. През последните години обединената комуникационна общност бележи световни успехи и участва активно в процесите по развитие на комуникационния бизнес в цял свят.

Темата коментира в “Нашият ден“ Любомир Аламанов.

Преди около 2 години една от най-големите организации за PR експерти промени дефиницията на PR. И постулира, че PR е функция на управленско ниво. Т.е не е малка маркетингова функция. Това е изключително важна функция за всяка една организация.

В момента виждаме по предизборните битки, че комуникацията е изключително наситена от политическите сили. Всеки с желание да получи по-добър резултат и да се пребори за доверието на хората.

Комуникациите работят с една от най-скъпите валути в света – доверието на хората. Много често си личи кога едни политик не слуша своите PR консултанти или прави каквото си иска.

Част от политиците ни смятат, че могат и знаят всичко. И спокойно могат да правят и говорят, каквото поискат. Често такива хора са наказвани жестоко от реалността, защото спират да получават доверието на хората.


Видяхме импровизациите на Доналд Тръмп докъде го доведоха. Човек може да се прави на клоун до един момент, но на хората в един момент им омръзва.

Когато става въпрос за доверие на хората, политиците от време на време започват да мислят, че съществуват независимо от хората, което е критична грешка.

Част от нашите функции, като комуникационни специалисти, е да седим до шефове на фирми и изобщо до лидерите и тихичко да им казваме на ухото – “Ти си зависим от доверието на хората“. Ако хората не вярват в един човек, той не е политик, а просто сочи някакви идеи.

Нивото на говорене на неистини е опасно високо, но може би определени политици разчитат малко повече на любовта на своите симпатизанти. Всички лъжи на политиците рано или късно се наказват.

Има едно леко забавяне във възприемането в някои среди на това какво точно правят PR експертите, но все повече представители на бизнеса, на институциите, на политиката, на все по-широки кръгове от нашия социално-икономически живот разбират колко са важни комуникациите.

Примерът, който даваме, са тези организации – независимо дали компании, НПО или държавни институции, които не използват услугите на качествен PR консултанти – колко бързо започват да изостават от своите колеги или конкуренти. А и много често липсата на комуникация води до възникване на кризи. Самият живот демонстрира колко е важна нашата професия.

Ракурси

В момента PR е една много широка мултидисциплинарна специалност и всеки път когато се опитвам да определя какво е необходимо за един добър PR специалист се затруднявам.

Ще започна от най-базовото ниво – връзките с медиите. Човек трябва да може да пише добре и грамотно, но да може и стегнато и ясно да си изразява мисълта си. Да може правилно да предава информация. След това трябва да може да организира събития, да има стратегически поглед върху мисията и визията на всяка една компания или организация.

Трябва да разбира от психология, от човешки ресурси, от математика, тенденции... Ние сме невидимите връзки, които свързват вътрешно една организация между нейните отдели и смисълът, който тя има. И външно с всичките нейни заинтересовани страни.

Обучението на PR специалисти

Обучението и неговите методи се променят непрекъснато. Често имаме разговори с преподаватели от различни университети. Специалисти от почти всички асоциации са канени за лектори.

Самите университети се опитват да се променят и адаптират към новите условия – да използват и знанията, и уменията на практиците, за да може да правят по-добре и по-съвременни програми. Невинаги това се случва със скоростта, с която искаме, но пък от време на време става по много добър начин.

Етичен кодекс

Използване на деца в кампаниите е неетично. Това нещо го има в Закона за политическите партии, но някои от тях го забравят и използват малки деца в кампаниите си.

В Етичния кодекс имаме специална глава, посветена на тролове, фалшиви профили и няма компания, които ще фалшифицира разговорите на своите интернет страници, но политиците го правят.

PR и журналистика

Останала е една малка идея сред по-възрастното поколение журналисти, които са свикнали от преди 20 години, че едва ли не журналисти и PR експерти сме от двете страни на барикадата. Няма такова нещо. Всеки човек е добре дошъл да си промени професията и да се научи на нещо ново.

Чуйте Любомир Аламанов в звуковия файл.

Снимки: www.news.nbu.bg,

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиопредавател

Ремонт на предаватели на БНР на 8 декември

На 8 декември от 10.00 до 16.00 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни ВЕЛИКО ТЪРНОВО 4 на честота 96 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“ и ВЕЛИКО ТЪРНОВО 5 на честота 99.6 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате БНР през интернет сайта binar.bg програма „Хоризонт“ на честота..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

До Созопол и пак натам

От Созопол и "О-солената риба" екипът на "И рибар съм, и ловец съм" се завърна леко травмиран и посърнал! Оказа се, че Градът на спасението може и… да те убие. Със спомени! Спомени за чироза, което се оказа пролетната суха скумрия.  Спомени за кюфтета и луканки от моруна! За калкан с кисело зеле!!! За гàросите, приготвяни от черния дроб на скумрията..

публикувано на 07.12.22 в 17:40

Мона Каушик: Индийците лесно приемат българския език

Мона Каушик е фолклорист, писател и университетски преподавател и е родена в Индия, но вече повече от 20 години живее постоянно в България.  Завършва висшето си образование по хиндиезична литература в Индия и след като специализира български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", става и по настоящем е..

публикувано на 07.12.22 в 15:50
Александър Симидчиев

Нужно е цялостно преформулиране на стратегията за детско здравеопазване

На 6 декември 2022 г. на експертна среща в Народното събрание, организирана от депутати от "Демократична България“, бяха обсъдени стратегическите цели на проекта за Държавна детска болница и изискванията, които ще бъдат заложени в заданието за изграждането ѝ.  Без анализ на нуждите за следващите 30 години няма как да се направи качествено задание за..

публикувано на 07.12.22 в 13:35
Д-р Николай Шарков

Какви промени са нужни за стоматологичната грижа в България?

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби за превенция срещу образуване на кариес, като част Националната програма за профилактика на оралните заболявания.  В "Нашият ден“ д-р Николай Шарков , председател на Българския зъболекарски съюз, избран през 2021 г. за ковчежник на Световната дентална..

публикувано на 07.12.22 в 12:10