Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Особености на националния вкус

Шеф Валери Нешов
Снимка: личен архив

„Преди храната изразяваше откъде сме дошли. Сега, за мнозина, тя е там, където искаме да отидем – кои искаме да бъдем, как избираме да живеем. Храната винаги е изразявала идентичност“, пише взнаменитото си есе „Мълчи и яж“ Джон Ланчестър.

А какво казва за идентичността ни онова, което ядем? Ние сме готови люто да се борим за авторство върху едно или друго ястие, обявявайки го за „изконно наше“, същевременно до такава степен сме забравили вкуса на истинското бяло сирене и даже на киселото мляко, че младите хора дори не ги познават.
Храната казва за нас много повече от хранителните ни предпочитания, а чинията като огледало отразява и недостатъците на миналото, и хаотичния ни преход, и желанието ни да следваме моди и образци, нерядко в побългарена версия.


Шеф Валери Нешов е бил съсобственик на емблематични столични ресторанти, автор и водещ на телевизионни програми, занимава се консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство и с голяма страст и познаване се занимава с издирване, разработване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров.


Тъкмо като познавач и пазител на автентичните вкусове, Валери Нешов негодува от криворазбраната глобализация, която бързаме да усвояваме, докато нехаем за истински ценното, което трябва да бъде съхранявано и обгрижено. Чуйте разговора, който започва с все още взривоопасният въпрос „Има ли национална българска кухня?“
.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10

Южночерноморският ни Вавилон

Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..

публикувано на 13.07.25 в 12:05