Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Особености на националния вкус

Шеф Валери Нешов
Снимка: личен архив

„Преди храната изразяваше откъде сме дошли. Сега, за мнозина, тя е там, където искаме да отидем – кои искаме да бъдем, как избираме да живеем. Храната винаги е изразявала идентичност“, пише взнаменитото си есе „Мълчи и яж“ Джон Ланчестър.

А какво казва за идентичността ни онова, което ядем? Ние сме готови люто да се борим за авторство върху едно или друго ястие, обявявайки го за „изконно наше“, същевременно до такава степен сме забравили вкуса на истинското бяло сирене и даже на киселото мляко, че младите хора дори не ги познават.
Храната казва за нас много повече от хранителните ни предпочитания, а чинията като огледало отразява и недостатъците на миналото, и хаотичния ни преход, и желанието ни да следваме моди и образци, нерядко в побългарена версия.


Шеф Валери Нешов е бил съсобственик на емблематични столични ресторанти, автор и водещ на телевизионни програми, занимава се консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство и с голяма страст и познаване се занимава с издирване, разработване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров.


Тъкмо като познавач и пазител на автентичните вкусове, Валери Нешов негодува от криворазбраната глобализация, която бързаме да усвояваме, докато нехаем за истински ценното, което трябва да бъде съхранявано и обгрижено. Чуйте разговора, който започва с все още взривоопасният въпрос „Има ли национална българска кухня?“
.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световно изложение показва иновациите в областта на водорода в Хамбург

В Хамбург от 21 до 23 октомври се провежда Hydrogen Technology World Expo – най-голямото събитие в света, посветено на водорода. Учени, инженери, изследователи, политици и бизнес лидери се срещат в Хамбург, за да си сътрудничат и да ускорят водородната революция. Осем европейски журналисти, избрани чрез неотдавнашния конкурс на CLEW..

публикувано на 21.10.25 в 14:25

Новата книга на Робърт Саполски – атака срещу идеята, че имаме свободна воля

В книгата си "Предопределен" Робърт Саполски атакува идеята, че има самостоятелен Аз. Във "Време за наука" разговаряме с преводача на книгата Росен Люцканов – за това как работи съзнанието и защо Саполски е един от най-интересните научно-популярни автори на нашето време. Саполски е интердисциплинарен учен – специалист по поведенчески..

публикувано на 21.10.25 в 13:36
Катедралният площад в Лече

Лече – градът на бавното живеене

Италианският град Лече е разположен, там където започва токът на Ботуша и се срещат водите на Йонийско и Адриатическо море, а високи живописни скали се редуват със златни плажове и гори. Наричат го "Флоренция на Юга" или "Бароковата перла на Италия". И това не е изненадващо. Този архитектурен стил царува по улиците на историческия център. В него се..

публикувано на 20.10.25 в 17:23
Галерия

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства Троян: Епизод 5 – Музеят и изящните изкуства

Отправяме се на пътешествие към два от останалите обекти на Музея на занаятите в Троян. Запознаваме се с историята на единствената художествена галерия в града "Серякова къща", построена на мястото на дома на Ботевия четник Георги Серяков (Гио). За отношението на посетителите към изобразителното изкуство и различните изложби, които галерията..

публикувано на 20.10.25 в 13:05

Квантовите компютри имат огромно значение за националната сигурност

България има реален интерес да инвестира средства в квантовите компютри, ако иска да е в крак с времето. Страната ни има потенциал и специалисти за това. Тя  се изкачва в челните редици на квантовата физика, а технологичните новости не спират да ни изненадват. Фантастиката става реалност, а квантовите компютри отварят врата към нови възможности и..

публикувано на 19.10.25 в 09:10