Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Евстатиева: Случващото се в момента в Афганистан не изненадва никого

Държавният департамент на САЩ съобщи, че посолството в Кабул намалява гражданското и дипломатическо присъствие в Афганистан, предвид бързо влошаващото се положение там, тъй като талибаните превземат цялата страна. Междувременно Пентагонът обяви, че допълнителни 3000 американски войници се насочват към Афганистан, за да съдействат за евакуация на американски граждани в Афганистан. Към момента в Афганистан има 650 американски войници, които охраняват посолството и международното летище в Кабул.

Моника Евстатиева, която работи от 15 години за Американското национално радио (NPR), коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ настоящата ситуация в Афганистан. Моника заминава за Афганистан с екипа си през 2016 г., за да отразява събитията там. По време на мисия пред очите ѝ от атаките на талибаните загиват двама от журналистите от екипа ѝ. Тя и репортерът Том Боуман оцеляват, но губят своите колеги и приятели.

Какво се промени в Афганистан след изтеглянето на американската мисия там

„Това, което е изумително за всички анализатори и за правителството на САЩ е скоростта, с която талибаните превземат територии. Това е вече десети град – столицата на провинцията Газни. Това е важно, защото Газни е на160 километра от столицата на Афганистан Кабул. Проблемът е, че когато Америка се изнесе толкова изведнъж, цялата логистика, например разузнаването, въздушните сили, всичко това пада на гърба на афганистанската армия, а те нямат опит в това отношение. И въпреки това, администрацията на САЩ твърдо седи зад решението си до 31-ви август да изтеглят войските си от Афганистан. Тази седмица излезе книга на разследващ журналист от „Вашингтон поуст“, която се казва: „Американските книжа. Скритата история на войната.“ В нея той успява да намери поверителни документи от правителството, които описват как през администрациите и на Буш, и на Обама, и на Тръмп американците са рисували много по-положителна картина за ситуацията в Афганистан и не са казвали истината за това колко добре са организирани талибаните. Тези документи също така описват как талибаните са ставали все по-силни и по-силни през годините и че в никакъв случай не трябва да бъдат подценявани. Тоест, това, което се случва в момента не трябва да изненадва никого.
 

Нещата, които съм видяла със собствените си очи там е как се тренира афганистанската армия. Трябва да кажа, че беше изключително трудно, защото голяма част от войниците им са неграмотни и не могат да се научат дори да управляват камион. Първо трябваше да ги научим да четат, а след това всичко останало. Беше много трудно. Разликата между това една армия да бъде силна и просто да съществува е огромна.“

Пакистан и Русия във войната

„През всичките тези години в Пакистан продължават обучението на нови и нови сили, които след изтеглянето на Америка, те сега влизат и помагат активно на талибаните да завземат тези територии. Т.е., талибаните не правят това сами, а имат подкрепата на тренирани полувоенни части. Освен това, във всяка провинциална столица, която завземат, те отиват в затворите и освобождават своите хора, които се присъединяват към тях. А колкото до Русия, която сега влиза с хуманитарна помощ, съвсем не е само това. Когато аз бях в Афганистан през 2016-та година, имаше информация, че руснаците са давали оръжия на талибаните на Юг нарочно, за да всяват смут в този район. Така че не трябва да ни учудва нищо.“

Хуманитарната криза

„В момента тя е огромна, защото бежанците са милиони, а талибаните се държат зверски с цивилното население. Аз отразявам бежанската криза там още от 2015 година. Виждах как млади момчета са търгнали почти пеша през Иран, Турция, към Източна Европа. Разбира се много хора в Европа критикуваха бежанците, но нека само някой си помисли колко трябва да си отчаян и изплашен, за да тръгнеш пеша през два континента, за да се спасиш. Там наистина е страшно.“

Афганистански журналисти търсят убежище в САЩ и Великобритания

„На 20-и юли двадесет и една американски медии изпратихме молба до президента и Конгреса да създадат специална категория за журналисти, помагали на американски медии, НПО-та и други организации, които са били в Афганистан, подобна на програмата за работилите за американски медии иракски журналисти. На 2-ри август Департаментът включи афганистанците, които са работили за американски медии в една приоритетна категория. Така че по някакъв начин успяхме да им помогнем. Но през последните два месеца аз лично получих много писма от мои познати и приятели там, които искат да им напиша препоръка, за да могат да се възползват от тази програма. За съжаление, не мога да направя това за всички, защото някои не са журналисти. И това много ме тормози, че не мога да помогна на всичките си приятели там, които в момента са отчаяни. Проблемът е, че талибаните вече не разговарят с администрацията на САЩ, защото знаят, че няма да има никакви последствия за действията им. Исторически отговорността за случващото се сега в Афганистан ще падне върху Щатите“

Целия разговор с Моника Евстатиева може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20