Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният пианист сър Андраш Шиф изпълнява интегрално 32 сонати на Бетовен

Сър Андраш Шиф, 2016 г.
Снимка: en.wikipedia.org

Пианистът Андраш Шиф e роден в Будапеща в навечерието на Коледа, на 21 декември 1953 г.

През 1974 година завършва Музикалната академия в Будапеща, а през 1979-а емигрира от Унгария, като след няколко години получава австрийско гражданство. През 2001 г. получава английско гражданство, живее досега в Лондон и във Флоренция.

Изнася концерти по целия свят, като диригент и пианист. Богатият репертоар на Шиф включва произведения на Бах, Бетовен, Моцарт, Шуберт, Хайдн, Шопен, Скарлати, Барток, Шуман, Дебюси, Равел. През 1999 г. създава свой собствен камерен оркестър "Cappella Andrea Barca", в който участват музиканти от цял свят. Името на оркестъра е игра на думи от фамилията му Шиф, което в превод от унгарски означава лодка (Барка – лодка на италиански), и Андреа – (превод на името Андраш на италиански). От 1989 до 1998 г. Шиф е артистичен директор на известния международен фестивал на камерна музика Musikstage Mondsee край Залцбург.

От изпълненията на Шиф се отличават поредица от концерти, в които той изпълнява 32 клавирни сонати на Лудвиг ван Бетовен в хронологичния ред, в който са създадени. Почетен член на Къщата на Бетовен в Бон (2006) – за постижения в интерпретацията на творбите му. Всички сонати той представи на меломаните във Виена в зала Моцартеум на виенския Концертхаус в седем концертни вечери между януари и май, 2004 година. 

Шиф впечатлява с изключителната си концентрация и издръжливост. Той изпълнява сонатите без пауза и обединява музиката не само в отделните произведения, а ги свързва драматургично. Паузите между различните сонати се усещат като премерен дъх между частите на циклично произведение. Звуковите нюанси, които той разкрива, очароват публиката. Андраш Шиф има записани лекции, в които говори за музикалните светове в сонатите. Той често казва, че най-добрата интерпретация е най-близката до авторовия текст. В едно свое интервю пианистът и диригент обобщава подхода си към произведенията така:

"Разбира се, нашата философия в музиката е съвсем различна от тази в театъра, примерно. Аз страстно обичам театъра, но тъй и не мога да разбера какво правят режисьорите с текста на автора. Когато поставят Шекспир, да речем. За мен, като музикант, всяка дума, написана от Шекспир, би била свещена. Дори не би ми минало през ума да променя някоя негова дума. А пък режисьорите си позволяват да съкращават цели страници, да променят последователността на сцените. Очевидно смятат, че това е легитимно. В музиката, поне според мен, наш висш дълг е да бъдем верни на „текста”."

Андраш Шиф е лауреат на много международни награди. През юни 2009 г. получава наградата на клавирния фестивал в Рур, Германия, за изключителни постижения в интерпретациите на пиано и за посвещаване на живота си на музиката. През 2007 г. Шиф получава прочутата италианска награда „Premio della critica musicale Franco Abbiati“ за цикъла си от сонати за пиано на Бетовен. Освен това той печели и две от най-престижните награди в света на класическата музика: „Грами“ – през 1990 г. като най-добър солист-инструменталист за записа на английските сюити на Бах, и „Грамофон“ за записа на рецитал с песни на Шуберт, съвместно с тенора Петер Шрайер.

Андраш Шиф е почетен професор на музикалните училища в Будапеща и Мюнхен. През 2014 г. получава рицарско звание по случай рождения ден на кралица Елизабет II заради музикалните си заслуги.

Днес, на 67-годишна възраст, унгарският виртуоз, вече по-смирен и вглъбен, се отдава все повече на анализ и ретроспекция на творчеството си, изследва и се задълбочава върху това, как любимите му композитори са оказали влияние на дългия му творчески път. Разбира се, продължава да работи с млади хора, преподава и предава уменията си на поколенията в „Джулиард Скул“, Кралската музикална академия, в Берлин.

Можете да чуете концерта на Андраш Шиф на 16 август от 19.30 в Музикални вечери на програма Христо Ботев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45