Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма датска награда за разказите на Господинов

Снимка: Фелия Барух

Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата „Цинклар“ за майстор на късия разказ, връчвана от Асоциацията на датските писатели, съобщават от изд. "Жанет 45". Отличието се дава на две години, от 2013 година насам, на световни и датски писатели за приноса им в жанра на разказа. С тази награда Господинов се нарежда сред имена като британския писател Джулиан Барнс, американските авторки на кратка проза Лидия Дейвис и Лори Мур, немската писателка Юдит Херман и др.

Носителят на „Цинклар“ се избира от датско жури, съставено от писатели и критици. Наградата ще се връчи на специална церемония в Копенхаген на 10 септември, последвана от дискусия с автора. Призът е в размер на 100 000 датски крони. 

В мотивацията на журито се казва: „Със своите разкази, публикувани в най-различни контексти, Георги Господинов разширява границите на това какво може да бъде един разказ и как може да се разкаже една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове, неговите разкази се характеризират с невероятен жанров диапазон, който включва реализъм и фентъзи, философски размишления, криминална проза, научна фантастика. Удивителен е и начинът, по който историите могат да променят ритъма и тона си, да постигат неочаквани обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум“. 

Наградата е признание и за датската преводачка на Господинов Хеле Далгор, превела както сборника с разкази „Сляпата Вайша“, така и всички романи на българския автор. Отличието е на името на един от най-обичаните датски и скандинавски писатели Фин Цинклар, който завещава голяма част от наследството си за създаване на награда, популяризираща жанра на късия разказ.

Снимките са предоставени от изд. Жанет 45


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31