Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сезон към сезон – поетичен проект на български и американски автори

„От сезон към сезон“/From season to season е поетичен проект на трима автори от България и САЩ. Това са Павлина Михайлова – автор на стиховете на български, и американският поет от щата Пенсилвания – Майкъл Бурго, който превежда стиховете и в процеса на работа се вдъхновява и създава своя интерпретация към всяко едно стихотворение, като става съавтор на книгата. Към творческата идея се присъединява и художникът Калин Николов с илюстрация към всеки стих, предаващ усещането на авторката за преходността на сезоните и настроението, което те носят.

Павлина Михайлова, Невена Праматарова и Аделина Христова (от ляво надясно)

„Особеното на тези стихотворения е, че сякаш са писани по време на локдауна, а всъщност са писани в продължение на 20 години. Това са 12 стихотворения, посветени на 12-те месеца в годината“, споделя Павлина Михайлова. Тя е автор на още две книги с пътеписи, посветени на грижата за природата и в момента е председател на сдружение „Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма”.

Издател на стихосбирката „От сезон към сезон“/From season to season е българката Аделина Христова, доктор на науките, преподавател в Pennsylvania State University. Като лингвист, тя е имала свой курс по „Мобилно образование“ като продължение на дистанционното образование и е обучавала онлайн студенти в държавния университет на Пенсилвания много преди пандемията. Тя е създател и управител на младото бутиково издателство „АзБукиВери“ в САЩ, което има над десет издадени книги. Всички те излизат в три формата – печат, електронен и аудиоформат.

„Целта на нашето издателство е всяка книга да достигне до максимално много хора. Първите автори, които се обърнаха към нас, са българи, които искаха техните книги да бъдат преведени на английски. Работим с нови автори, скрити таланти, които търсят издател. Към нас се обръщат автори от Русия, САЩ и други страни“, казва издателката Аделина Христова, която се занимава и с преводи от английски и руски език.

Проектът ще бъде продължен с издаването на календар, в който ще има празна страница за всеки, който се вдъхнови и напише свое стихотворение. Творбите ще се събират на пощата на издателството (azbukiveri@gmail.com) и независимо от езика, ще бъдат публикувани във втора книга. Ето страницата на издателството

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимките са от книгата и са предоставени от Аделина Христова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков. По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището.  Повод за разговор в "Артефир" с..

публикувано на 23.02.24 в 14:27