Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некола Кереков, Ratio

Мистичният свят на Тутанкамон и археофизиката

Защо е толкова специална камата на Тутанкамон, която според древните египтяни е по-ценна от злато

Защо е толкова специална камата на Тутанкамон, която според древните египтяни е по-ценна от злато? Как радар може да разкрие наличието на скрити зали и коридори в гробницата на фараона? 

Мистичният свят на Тутанкамон и до днес разпалва въображението на изследователите и независимо от многото публикации и изследвания.

Древният свят ревниво пази своите тайни. Неговите мистерии разпалват въображението на модерните хора векове по-късно. Човечеството е постигнало много за проучването на тези загадки, а новите научни технологии днес могат да помогнат да бъдат разкрити досега непробиваеми древни мистерии. Д-р Франческо Порчели показва какво се случва, когато една до друга застанат две мащабни научни сфери: археологията и физиката. Д-р Порчели води последователите в Кайро, Луксор и Помпей, на пътешествие през древната история с помощта на най-иновативните научни инструменти. Дълбоко в гробницата на момчето-фараон Тутанхамун (Тутанкамон) и неговата мащеха, легендарната Нефертити. 

Никола Кереков разказва в "Нашият ден" за предстоящото събитие на Ratio:

"Древен Египет – с всичките си тайнства, истории, ритуали и сложни отношения между хора и божества – винаги е будел много вълнения. Това, което ще обсъдим на нашето събитие днес, е фактът, че ние вече разполагаме с много високотехнологични инструменти и методи, с които все пак бихме могли да извлечем повече достоверна информация от материалите, артефактите, старите сгради... вместо да правим предположения. 

Именно на това се е посветил нашият лектор д-р Франческо Порчели – един от пионерите в приложението на най-съвременните методи за разгадаване на исторически мистерии и за извличане на повече информация, повече контекст от културното наследство. Тази нова сфера в науката той нарича археофизика.

Най-интересният факт е, че в гробницата на Тутанкамон са намерени две ками. Едната от тях е по-особена от всичко намирано от този период – тя е направена от желязо. И това едно хилядолетие преди развитието на металургията! С помощта на методите на археофизиката проф. Порчели и неговият екип доказват, че материалът, от който е направена камата, е с извънземен произход. Той вероятно идва от метеорит, паднал на земната повърхност.

Мултидисциплинарният подход се оказва правилната стратегия при подхода към абсолютно всеки научен проблем. Приключи времето на лесните научни открития. Отделните науки вече започват да се преплитат при решаването на една конкретна загадка или научен проблем, изисква работата на серия специалисти от т.нар. "мултидисциплинарни" екипи и подходи. И това, което ще си говорим днес за Египет, е само пример за това."

Чуйте повече от звуковия файл.

Събитието ще се проведе на английски. Начало – 20 часа, кино Кабана пред НДК, София.
Снимки – Ratio


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15
Музеят на килима в Баку отвън

Чипровски мотиви в Музея на килима в Баку

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. Просто австрийският архитект Франц Янц, който печели конкурса за построяването му, го проектира във формата на навит на руло килим. Отбих се там случайно, а после в телефона си надиплих повече от 100 снимки! Някои с доста чипровски мотиви. Оказва се, че също..

публикувано на 06.05.24 в 08:38