Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Манолов: Партията на Слави е създадена да руши

Снимка: личен архив


Тази седмица Калин Манолов написа текст със заглавие: "И Бойко, и Слави станаха силни благодарение на медиите, а не на качествата си! А ние години наред се възхищавахме на измамници." Могат ли пак тези, същите медии „да срутят фалшивите си кумири“, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР Калин Манолов, журналист.

„Очевидно има много силно желание за реванш в ГЕРБ, ДПС и БСП, които отстъпиха временно малко назад, от април насам. Те за съжаление са на път да си върнат позициите благодарение най-вече на деструктивните действия на партията на Слави Трифонов. Това поведение на партията на Слави да се държат като хъшове може да „върви“ във вечерно шоу или на улицата, но не и в Парламента, което те правят ежедневно и с облекло, и с говорене, и с действия.“

"И Бойко, и Слави станаха силни благодарение на медиите, а не на качествата си! А ние години наред се възхищавахме на измамници."

„Това се случи, заради „беззъбото“, безкритично поведение на медиите у нас. Те не спряха да ръкопляскат на Бойко Борисов откак той стана главен секретар на МВР през 2001 година, до преди 4-5 месеца. Същото е и с преклонението пред най-успешния шоумен на България Слави Трифонов. Без сянка на съмнение или допускане, че тези хора може да сгрешат някъде. Медиите не спряха да изтъкват техни постижения, измислени в повечето случаи, както и положителни качества, също несъществуващи. Правят го, защото им се плаща, в прекия и в преносения смисъл на думата. Особено комерсиалните телевизии зависят от рекламодатели и при един свит и почти монополизиран рекламен пазар, какъвто е у нас е много важен ресурсът, които идва от държавата. Това на практика са парите, които ние им даваме през данъците си и пак наши пари през европейските пари, защото ние сме част от ЕС и плащаме. Т.е. някой като каже европейски пари, смятайте, че това са това е 1/27-ма български пари. Тези, които са на власт преразпределят към медиите такива пари, за да получи комфорт, особено управлението на ГЕРБ. А след прокупко-продажбата на „bTV“ и „Нова“ те се озоваха в ръцете на близки до предишните управляващи хора и тяхната безкритичност, прекъсването на програми, за да се излъчи някаква измислена пресконференция на Бойко Борисов са доказателство за това. В този смисъл аз нямам никакви съмнения, че венцехваленето е добре платено, с наши пари.

От друга страна има и лични особености на колегите, заради които те сами си заслужават негативния рейтинг в очите на обществото. Често некомпетентни, те практически извайват един изкуствен образ на политиката и политиците, който обаче, както е измислен сам по себе си, се превръща в изборни резултати на изборите. Тази телецентричност на българската политика е един от най-големите проблеми на обществото, защото тя прави силни такъв тип лидери, които са некомпетентни по отношение на държавните дела, но добре умеят да гъделичкат самолюбието, честолюбието на хората, да дърпат „тънки струни“, да се изкарват хора от народа, да се отъждествяват с бедните и нещастните и т.н. Последен пример е това, което става с гласуването на пенсиите в Парламента. Големият грях на медиите и професията е в това, че дадоха възможност на такива хора да станат лидери.

Защо хората забравиха темата на протестите през миналото лято

„Хората излязоха на протести, заради чудовищната корупция в България, която продължава да се вихри и сега, защото голяма част от нейните носители и субекти – хората, през които минават крадените пари продължават да са на постовете си. С изключение на малките промени, които направи служебното правителство и то в сфери, в които не можеш да не я видиш корупцията.“

Деструктивното поведение на „Има такъв народ“ (ИТН)

"И Бойко, и Слави са еднакво некомпетентни да управляват държавата, но Слави надмина Бойко по отношение на деструктивизма си и аз съм дълбоко убеден, че това не е само заради политическа неопитност. Това разрушително поведение е изцяло програмирано и това беше целта да бъде създадена изобщо тази партия. Тя трябваше да запази статуквото доколкото е възможно след протестите, като не позволи да бъде търсена отговорност от най-големите крадци и като запази схемите им полунепокътнати, така че да може да продължава да се краде. Това е целта. А средството е забиване на клинове между всички политически субекти, които би било възможно да работят за промяна. Типичен пример е опитът им да разбият „Изправи се! Ние идваме“ през атаките срещу Татяна Дончева. Партията на Слави е създадена да руши. И аз се чудя защо партиите на протеста премълчават очевидни неща.“

Кой е поръчителят на тези неща

„ Е, кой? Пеевски беше назован като „Кой“, но Пеевски не е никой сам по себе си. Зад всичко негативно, което се случва в българската политика за мен стои Кремъл. Русия иска да запази позициите си в България като я отклони от нейния избор да членува в НАТО и ЕС. Иска или не, партията на Слави Трифонов се вписа идеално в тази цел.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45