Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тенев: Животът е жив

Иван Тенев (вляво) и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 429 „Трамвай по желание“ среща своята публика с легендарния текстописец, поет, художник, журналист и бохем Иван Тенев.

С музиката Тенев се венчава, когато на един фестивал „Ален мак“ в началото на 1980-те години среща своята бъдеща муза и съпруга, певицата Кристина Димитрова. Чаровната изпълнителка омагьосва младия и перспективен художник до такава степен, че той зарязва четката и молива и се отдава на музикалната поезия.

Прекарал голяма част от творческия си живот около музикалната сцена, Иван става особено популярен като родоначалник на съвременната светска хроника. Още по времето на народната власт, за ужас на някои началници, Агент Тенев стартира своята рубрика на вълните на програма „Хоризонт“, където път му дават знаковите за времето си водещи Радослав Янкулов и Калин Катев. „Агенция „Тенев“, в която Иван е работодател на самия себе си, става толкова популярна, че таксиметровите шофьори разпознават Агента не толкова по физиономия, колкото по характерния му изговор.

„Голяма сеч настана в нашата гора“ – така Агента с тъга цитира големия актьор Георги Черкелов, по повод много от напусналите ни напоследък артистични знаменитости. И все пак, философски заключава той, животът е жив!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05