Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

Снимка: Ани Петрова

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70% от случаите.

По последни данни, страдащите в света са 47 млн. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 млн. нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 млн. живеят с деменция.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно мозъчно нарушение, което причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Симптомите обикновено се развиват бавно и се влошават с времето. Заболяването се дължи на загиване на голям брой нервни клетки, от което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка.

Измирането на невроните в мозъка води до постепенно и необратимо влошаване на състоянието на болния - загуба на памет, трудности при общуване, затруднен говор и промени в настроението.


Темата коментира в “Нашият ден“ Калина Екова, доброволец от “Гражданско сдружение Алцхаймер-България“.

“Болестта на Алцхаймер се среща все по-често в Европа, тъй като населението застарява. Затова е необходимо да бъдат предприети мерки, каквито до момента в повечето страни не са взети.

Като начало обществото трябва да бъде по-чувствително към болестта. Също и да има по-добра превенция, какти и национални стратегии и планове, за да не бъдат оставяни сами семействата.

Семействата страдат изключително много от болестта, тя се отразява на няколко равнища. Първоначалното е финансово, за да се отглежда човек с Алцхаймер и деменция трябва да се наеме болногледач, дори двама, които да се редуват. Или да изпратят човека в резидентен дом, което е огромен разход за домакинството.

Друг вариант е член от семейството да спре да работи, което също е непосилно за повечето семейства и означава да имат доход по-малко.

Друго затруднение е, че семейството има все по-малко време за себе си, тъй като грижата за човек с деменция е ограничение на свободното време, социалните контакти намаляват, което се отразява на емоционалното състояние. Членовете на семейството нямат време за собственото си здраве, грижа и щастие.

На емоционално равнище – да се наблюдава родител, баба или дядо, които са фигура на подкрепа и авторитет, в такова състояние е доста тежко.

Кампаниите

Организацията ни се занимава с най-различни дейности – застъпничество, подобряване на условията на живот на болните и семействата. Повишаваме осведомеността за деменцията и се занимаваме с превенция.

Също така организираме инициативата “Да надбягаме деменцията заедно“.

Чуйте Калина Екова в звуковия файл.


Снимки: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден"  Мария Куманова , директор на сдружението на младите лекари, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. В Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Атанасовско езеро

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас . Бургас е разположен на три езера и едно море...

публикувано на 04.06.24 в 12:32
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49