Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светлината идва от изток" – нова изложба на Дарина Янева

| обновено на 30.09.21 в 07:33

"Светлината идва от изток" е заглавието на новата изложба на Дарина Янева. Тя ще продължи от 30 септември до 22 октомври, съобщават от галерия "Контраст", домакин на събитието.

"Съвършенството е посока, а не място. Визуализирайки чрез картините си мъдростта на Изтока, Дарина внася своя принос в експлоатираната идея за Изтока като носител на светлината, на надеждата, за Пътя към съвършенството, този, който няма крайна цел за достигане. Той е само посока към възвисяването, безкрайното усъвършенстване на самия себе си" – казва за изложбата проф. Аксиния Джурова и допълва –

Не се учудвам от избора на заглавието от Дарина Янева. Следя развитието ѝ от години и нейния път като художник, търсещ и улавящ все по-изплъзващата се хармония в равновесието, което е съществувало, когато човекът е живял в разбирателство с природата. Познавам излъчващите духовно спокойствие и тишина пастели, обгърнати в характерната за нея приглушена светлина и въпреки това бях любопитна какво ще се случи след пребиваването й в Китай (2019), тази източна страна, докосването до която е като жигосване, обсебва те завинаги. Навлиза в духовния ти свят в двете крайности, да го разтърси неспасяемо или да го завърши като изконно състояние, търсено от началото на Пътя и намерило своя сюблимен израз".

За изложбата разказва в “Нашият ден“ Дарина Янева.

“Историята на изложбата е дълбока и е тръгнала доста отдавна. Даже когато е тръгнала, може би не съм знаела, че ще се случи.

Темата за преодоляването на различни стереотипи в начините на рисуване с използване на различни материали е тръгнала отдавна при мен.

В последната година имах хубава провокация от проф. Джурова за създаване на параван, който да олицетворява пътуването на Изток. Беше свързано с изложба, която тя направи през лятото.

Тази провокация даде възможност да се обърна по-надълбоко в техниката на работа върху оризова хартия с тушове, които са много характерни за създаване на произведения на Изток. Това беше едно пътуване, което започна чрез провокация към самата мен."

Трудностите

"Те бяха по-скоро как да направя подбора и да спра в моите интереси. Темата за наблюдаване, за съзерцание, създаване на произведения, свързани с възхищенията от празниците през пролетта в Япония, наречени “Сакура“, е тръгнало много отдавна при мен.

Това беше една от първите идеи в новите ми картини."

Чуйте повече за изложбата от Дарина Янева в звуковия файл.

На 24 май 2010г Дарина Янева е удостоена със сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура.

През 2002 година е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание “Pastel Artist International’.

Дарина Янева е завършила Национална художествена Академия в класа на проф.Венко Колев. Член е на Съюза на българските художници. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Хърватска, Словакия, Будапеща и Турция и участие в общи изложби и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Кореа, Полша, Хърватска, Турция и България. През 2002 година художничката беше представена в Интернационален форум ИНАРТ, Пловдив. Дарина Янева е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал “Художници, Балчик, Любов”.

Дарина е основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.Част от дейността на Академията са проектите: “Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир” под патронажа на кмета на Маниса, Турция; “Какво говорят рибите” – един от съвместните й проекти с Община Балчик; “Да опознаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще”- заедно с Посолството на Р.България в Анкара проектът стартира с ученици от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък; „Да прегърнем Земята” – част от програмата на Столична община „София 130 години – столица на България” – картички, нарисувани от децата на столицата изпратени до кметовете на всички столици по света. Дарина Янева живее и работи в София. Обича да е сред природата, да пътува и да пуши наргиле.

Снимки: artdarina.com и галерия "Контраст"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30