Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден, в който да се преброим електронно

Снимка: БГНЕС

Днес е последният ден от обявения срок за онлайн преброяване. Защо е необходимо и важно преброяването на населението? Каква роля имат статистическите данни в днешния съвременен и свръх информиран свят?

Темата коментира в “Нашият ден“ Дияна Янчева, зам.-председател на НСИ.

До тази сутрин в 6.00 часа 2 млн. и 300 хил. души са се преброили, които живеят в над 1 млн. домакинства. Очакваме днес да станат поне 3 млн."


Цели

"Това е едно уникално изследване, което се провежда веднъж на 10 години. Достига до всеки едни гражданин на всяка държава в света. Събират се данни, които не могат да бъдат събрани чрез други изследвания и обвързани по този начин.

Брой на населението и в какви условия живее например. Тези данни могат да бъдат сравнени с всички държави по света.

Отделно в изследването тази година сме включили доста въпроси, които касаят – използване на възобновяеми енергийни източници, как са обезпечени сградите, в които живеем за хора с увреждания. Това не е маловажно, за да бъдат построени едни политики от местните власти или пък от централната, така че домовете ни да бъдат достъпни за такива хора.

Да знаят как да бъдат сформирани политиките по отношение на инфраструктурата, която ще обслужва населението на територията.

Бързам да кажа, че се броят не само българските граждани, а и чужди, които постоянно или обичайно пребивават на наша територия.

Всяка местна власт има нужда да знае каква е структурата на населението, което живее на нейна територия. Да знае дали да построи в следващите години детска градина, читалище или пък старчески дом.

Болницата, която обслужва тази територия, какви отделения да разкрие. Дали живее младо население и има необходимост от родилно отделение, или пък има по-възрастно население, което се нуждае от други грижи."

Чуйте Дияна Янчева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Преброителите – как да ги разпознаем

Какво да правим, ако се съмняваме в автентичността на преброител? По какво да го разпознаем? Темата коментира в “Нашият ден“ Магдалена Костова , директор Дирекция “Демографска и социална статистика“ в НСИ. “Преброителят е длъжен да се..

публикувано на 30.09.21 в 11:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и..

публикувано на 01.07.24 в 10:11