Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето е за учениците, а те искат промяна

4
Константин Сапатупов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Венета Гаврилова

„За свободно, модерно и демократично държавно образование“ е младежка кампания, която набира скорост и поддръжници сред настоящи и бивши ученици, каквито сме всички ние. В началото е една анкета от пролетта на 2020 г. на Константин Сапатупов, тогава ученик в 11 клас на софийската Немска гимназия, по повод на съкратената пролетна ваканция. Само за дни в нея се включват 3268 ученици.


Днес Константин е вече студент първи курс, но идеята, че гласът на учениците трябва да бъде чут, го кара да продължава да работи за каузата. Оформя се група от съмишленици „Ученици за промяна“, която е подкрепена от българския клон на младежкото климатично и социално движение „Петъци за бъдеще“, възникнало от акциите в защита на климата на шведската ученичка Грета Тунберг. Учениците и учителите, а не чиновниците, са главните действащи лица в образованието и е редно те да имат свободата да избират съдържанието, начините и средствата за учене според потребностите и интересите на младите.

Министерството на образованието и науката би трябвало да установи регулярни канали за обратна връзка от учениците. Наложително е учебните дисциплини и програми да се актуализират, така че да служат за реалното израстване на младите, а не да ги засипват с огромен обем ненужна информация.


Физическото и психическото здраве, възпитанието в отговорност към обществото и природата, насърчаването на критичното мислене и творчеството, намаляване на неравенствата в образованието и достъп до качествено образование за всички, превръщане на училището в образец за ценностите, в които се възпитават учениците – това са част от исканията на младите. Всеки, който желае, може да се запознае с текста и да го подкрепи, напомня Константин Сапатупов, гост в рубриката „Всичко за образованието“. Освен него в звуковите файлове можете да чуете активистката от „Петъци за бъдеще – България“ Мартина Карагьозова и двама от участниците в шествието в София, проведено на 24 септември като част от кампанията „За свободно, модерно и демократично държавно образование“ – Мариана Младенова и Стоян Малчев.



Снимки: Анастас Тарпанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10