Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дечева: Все още много хора са затруднени от машинното гласуване

Важно е в малките населени места да видят машините преди деня на изборите

Снимка: БГНЕС

Технологично готови ли сме за предстоящите избори?

Темата коментира в “Нашият ден“ Румяна Дечева, член на обществения съвет на ЦИК.

“Централната избирателна комисия вчера обяви, че успяват в законния график да осигурят услуги за партии и кандидати, за да могат да се регистрират. И освен това да знаем кой е заявил интерес за участие в президентските и парламентарните избори.

Това вече е рутина, случва се за трети път тази година. И се вижда, че ЦИК и Районните избирателни комисии са там, на място и работят.

Това дава една увереност, че избирателната, държавната администрация и всички останали, включени в изборите, ще могат да си свършат работата.

12 партии, 5 коалиции – 17 потенциални участника за президент. В изборите за парламент ще участват 21 партии и 7 коалиции.

Има достатъчно за избирателя – да се информира и да търси информация, за да определи кого иска да подкрепи и на кого ще даде гласа и доверието си.

Партиите ще бъдат готови, бюлетините и машините ще бъдат там, дали по-малко или повече. Но на последните избори сме свидетели как едни хора не гласуват поради това, че гласуването е само с машини и това може да ги затрудни.

Те не знаят дали ще бъдат затруднени, но понеже нямат шанс преди изборния ден да проверят, не отиват. Това се оказа проблем и на изборите през април, и на тези през юли.

Изборната администрация и ние като общество все още сме длъжници на всичките онези. Знаме каква е действителността, знаем, че има хора, които не получават пенсиите си по банков път, редят се на дълги опашки даже през зимата.

До тези хора трябва да стигнем, за да сме убедени, че те няма да се откажат да подадат гласа си, няма да се чувстват изключени от нашето общество поради технологията.

Доколкото виждаме и знаем, ЦИК планира един голям брой машини да бъдат изнесени навън, дадени, предоставени на политически партии, на общините, за да може всяко населено място, в което ще има машини да може този път да ги покаже за първи път преди изборите."


Ще се насочи ли ЦИК към малките населени места

"Към днешна дата още не знаем дали ще се гласува само с една карта, дали ще се зарежда бюлетината директно.

От гледна точка на избирателя, на плахия такъв, и това, че машините може да не са достатъчни, в обществен интерес е – да става с колкото може по-малко стъпки на екрана, човек да подава гласа си.

Ако не се налагат две карти, а това може да бъде свършено с една, трябва да се случи с една. Трябва да има едни разработени процедури, които очакваме от ЦИК, които по възможно най-лесния начин да ни водят до избора.

А не по някакви по-сложни – да избираме дали първо ще гласуваме за президент, пък после за парламент или обратно.

И освен политическия избор, който правим, да ни се налага да правим и технологични избори при подаване на гласа, които затрудняват процеса. Това са неща, които все още не са решени.

Тъй като нещата са много – една и съща комисия поръчва машини, работи с работни групи за удостоверяване на съответствие. Ние като Обществен съвет два пъти им изпращаме препоръки. Те губят време и с нашите препоръки. Вярваме, че допринасяме за процеса, но това също е време.

Надявам се колкото може по скоро, защото две в едно избори с машини не са правени. Не е по-сложно. Имаме основните детайли, които се появиха вчера с края на регистрацията. Знаем, че най-вероятно изборите за президент са два екрана, списъкът е разделен на две с възможност “не подкрепям никого“.

За парламентарните избори партиите и кандидатите ще бъдат заедно с независимите кандидати на три екрана. Минаваме през три екрана, които са много по-лесно четими, включително и за хора с ограничено зрение.

Лесно се отбелязва с пръст, просто се посочва името на кандидатите или партията и преференциите за парламентарните избори.

Ще бъде лесно, въпросът е, че точно сега, от днес, започва тази подготовка. Много се надяваме този път ние като общество да сме подготвени малко по-рано. И най-вече малките населени места да имат възможност да видят тези машини преди деня на изборите."


Обществената поръчка за машини

"Има нова обществена поръчка, но в същото време, ако дойдат допълнителн, е добре. Похвално е да се вижда, че ЦИК и кабинетът правят всичко възможно с увеличаване на средствата, за да може да има допълнителни машини.

Когато се даде възможност и на най-притеснените от машините избиратели два-три пъти да гласуват, нещо, което е невъзможно в деня на изборите, се справят за 10-15 секунди с упражнението.

Даже при липса на машини ЦИК и РИК-овете могат да организират изборите по начин, по който всеки може да подаде гласа си без да чака дълго на опашка."

Кой поддържа машините в изборния ден

"Струва ми се, че за първи път, за тази година между трите избора, има вече установени процедури.

Ако през април имахме бюлетини и машини, което беше доста объркващо. Аз самата никога няма да повярвам, че всеки глас беше преброен поради проблемите с онези много сложни протоколи, където нещо се прехвърляше. И не сме убедени, че всичко е отчетено докрай, нищо не е откраднато, но не сме убедени, че всичко е добре предадено поради невъзможност на онзи етап.

На изборите през юли вече имаме изграден пълен архив. ЦИК паралелно с информационно обслужване има собствени данни от всяка една машина, която е работила. Колко гласа са подадени – оригинален файл, това е нещо, което до момента служи за проверка и повишаване на доверието.

Отиваме към едни избори, които ще бъдат в голяма степен технологично изчистени."

Има ли действащ договор със “Сиела“

"Този договор ще дойде, когато знаем колко са машините."

Чуйте Румяна Дечева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30