Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Антарктида през погледа на готвачите

Излиза уникално издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи

| обновено на 06.10.21 в 15:30
Хавиер Качо, проф. Христо Пимпирев, Иглика Трифонова (от ляво надясно)
Снимка: Добромир Матев

Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които приготвят. Излиза уникалното издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на Ледения континент с над 60 рецепти от 29 полярни готвачи. 

Главни герои в това издание са представители на 29 различни националности, езици и култури от целия свят, обединени около масата чрез храната, която приготвят за обитателите на полярните бази. Те посвещават труда си на здравето, физическия и душевен комфорт на хората, които живеят и работят в тези сурова и изолирана среда. Книгата е своеобразен кулинарен калейдоскоп на световната кухня с кулинарни предложения от всички точки на планетата. 

Историята за изследванията на Антарктида се оказва неразривно свързана с историята за кулинарните традиции на експедициите до континента. „Антарктическа кухня“ отдава почит и на най-първите експедиции до Ледения континент. Исторически преглед от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения героизъм и за прехраната в зората на полярните изследвания, когато продуктите за храната са основните местни животински видове – пингвини и тюлени. Читателят може да прочете и обща информация за континента и живота там, да осъзнае трудностите и опасностите, заобикалящи хората от различни точки на света, които всяка година се отправят към Антарктида, за да разгадават и изучават нейните тайни в името на науката и човечеството.

Книгата дава ценна и любопитна информация от кухните на антарктическите мисии на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Великобритания, Германия, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония. „Антарктическа кухня“, богато илюстрована с исторически и съвременни фотографии, добавя към разказите и рецептите на шеф-готвачите преглед на прехраната на континента още от зората на неговото изследване през т. нар. "Героична епоха".

Автори на книгата са проф. Христо Пимпирев, български учен, полярен изследовател и директор на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I”; и журналистът и фотограф Иглика Трифонова. 

„Отдавна имаме идеята да напишем тази книга. И тримата многократно сме пътували до Антарктида и винаги сме искали да отдадем на антарктическите готвачи почитта, която заслужават. Защото чрез своите ястия те създават усещането, че си близо до своята страна, до своето семейство, до своя дом, когато всъщност си толкова далеч от тях. Искахме да им дадем думата, искахме да ни кажат защо са решили да готвят на Антарктида.“ – споделят авторите на книгата.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Премиерата на „Антарктическа кухня“ е на 6 октомври 2021 г. (сряда) от 18,00 ч. в Аула Магна в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Двете издания на книгата – на български и на английски език – ще представят авторите проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо и Иглика Трифонова; модератор Живко Константинов. 
На събитието са поканени ръководителите на чуждестранните дипломатически мисии и културни центрове в България, представители на държавната власт и медии, членове на Българския антарктически институт, партньори на проекта.

Снимките са предоставени от Българския антарктически институт и изд. Егмонт


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елмира Нешева

За живота в Розовата къща без стигма

"Не е нужно хората да са трезви или да са спрели наркотиците, за да заслужават храна, подслон и мило отношение". Такава е философията на "Розовата къща" – нископрагов център за работа с хора, зависими от наркотици и алкохол. В къщата хората получават храна, дрехи и всякаква помощ, от която се нуждаят, докато на местата, където те се събират,..

публикувано на 27.11.25 в 13:25

На България са нужни спешни мерки в климатичната адаптация

Екстремните метеорологични и климатични явления са причинили икономически загуби на активи, оценявани на 822 млрд. евро за периода 1980-2024 г. в Европейския съюз, като над 208 млрд. евро (25 %) от тях са настъпили между 2021 и 2024 г. Анализите на Европейската агенция по околна среда показват, че икономическите загуби се увеличават всяка..

публикувано на 27.11.25 в 09:38
Покана за изложбата

Новата експозиция в НВИМ показва войната през гледната точка на творците

На 27 ноември (четвъртък) – забравения Ден на победите, от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. "Черковна" 92 в София ще бъде открита изложбата "Войната и творците. Пътят през мрака". Тя представлява аудио-визуално пътешествие, в което войната е представена през очите на творците – художници, писатели, фотографи, които са..

публикувано на 27.11.25 в 08:21

Социалните мрежи и децата: нуждата от регулация според д-р Кайрякова

През последните години навлизането на дигиталната среда в живота на децата се превърна в централен обществен въпрос. Нови изследвания очертават тревожна картина: постоянният престой в социалните мрежи и безкрайното скролване в краткосрочен план привидно намаляват тревожността, но в дългосрочен – увеличават риска от депресивни състояния. Причината е в..

обновено на 26.11.25 в 14:12

Адв. д-р Мария Петрова: Няма риск решение за ТЕЛК, което е влязло в сила, да бъде обжалвано

На прага на 2026 година в Lege Artis коментираме бюджета и здравните политики с д-р Стойчо Кацаров, п редседател на Центъра за защита правата в здравеопазването. "Харчат се все повече пари за същото качество и достъп до услуги" , заявява д-р Кацаров.  Субсидиите ще се дават на избирателен принцип, и то само на държавни и общински болници, по..

публикувано на 26.11.25 в 11:43