Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Антарктида през погледа на готвачите

Излиза уникално издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи

| обновено на 06.10.21 в 15:30
Хавиер Качо, проф. Христо Пимпирев, Иглика Трифонова (от ляво надясно)
Снимка: Добромир Матев

Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които приготвят. Излиза уникалното издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на Ледения континент с над 60 рецепти от 29 полярни готвачи. 

Главни герои в това издание са представители на 29 различни националности, езици и култури от целия свят, обединени около масата чрез храната, която приготвят за обитателите на полярните бази. Те посвещават труда си на здравето, физическия и душевен комфорт на хората, които живеят и работят в тези сурова и изолирана среда. Книгата е своеобразен кулинарен калейдоскоп на световната кухня с кулинарни предложения от всички точки на планетата. 

Историята за изследванията на Антарктида се оказва неразривно свързана с историята за кулинарните традиции на експедициите до континента. „Антарктическа кухня“ отдава почит и на най-първите експедиции до Ледения континент. Исторически преглед от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения героизъм и за прехраната в зората на полярните изследвания, когато продуктите за храната са основните местни животински видове – пингвини и тюлени. Читателят може да прочете и обща информация за континента и живота там, да осъзнае трудностите и опасностите, заобикалящи хората от различни точки на света, които всяка година се отправят към Антарктида, за да разгадават и изучават нейните тайни в името на науката и човечеството.

Книгата дава ценна и любопитна информация от кухните на антарктическите мисии на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Великобритания, Германия, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония. „Антарктическа кухня“, богато илюстрована с исторически и съвременни фотографии, добавя към разказите и рецептите на шеф-готвачите преглед на прехраната на континента още от зората на неговото изследване през т. нар. "Героична епоха".

Автори на книгата са проф. Христо Пимпирев, български учен, полярен изследовател и директор на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I”; и журналистът и фотограф Иглика Трифонова. 

„Отдавна имаме идеята да напишем тази книга. И тримата многократно сме пътували до Антарктида и винаги сме искали да отдадем на антарктическите готвачи почитта, която заслужават. Защото чрез своите ястия те създават усещането, че си близо до своята страна, до своето семейство, до своя дом, когато всъщност си толкова далеч от тях. Искахме да им дадем думата, искахме да ни кажат защо са решили да готвят на Антарктида.“ – споделят авторите на книгата.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Премиерата на „Антарктическа кухня“ е на 6 октомври 2021 г. (сряда) от 18,00 ч. в Аула Магна в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Двете издания на книгата – на български и на английски език – ще представят авторите проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо и Иглика Трифонова; модератор Живко Константинов. 
На събитието са поканени ръководителите на чуждестранните дипломатически мисии и културни центрове в България, представители на държавната власт и медии, членове на Българския антарктически институт, партньори на проекта.

Снимките са предоставени от Българския антарктически институт и изд. Егмонт

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирина Вагалинска и водещият на

"Деултум посреща Свирепия" – среща с най-стария римски град по нашите земи

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" слушателите се срещнаха с журналистката и писателка Ирина Вагалинска , автор на романа "Деултум посреща Свирепия". Разговорът разкри вдъхновението зад нейното творчество и пътя, по който археологията постепенно се превърна в нейна страст и мисия. Преди няколко години Вагалинска издаде..

обновено на 23.10.25 в 13:55

Как материалите "говорят" и как ги чуват инженерите?

"Няма такова нещо като празно пространство или празно време . Винаги има нещо за гледане, нещо за слушане. Всъщност колкото и да се опитваме да създадем тишина , не можем", казва един от най-влиятелните композитори, авангардисти и теоретици — Джон Кейдж . Технологиите, които той използва в арт инсталациите си, често зависят от сензори , улавящи..

публикувано на 23.10.25 в 09:39
Светлозар Желев и Теодор Палев (от ляво надясно)

Банковият сектор е готов за еврото – притесненията на хората са напразни

България въвежда еврото от 1 януари 2026 година. До 31 януари и левът, и еврото ще бъдат в обръщение едновременно. От 1 февруари 2026 г. плащанията ще се осъществяват единствено в евро. В "Нашият ден" гостува Теодор Палев , директор на Дирекция "Операции" в Общинска банка. Палев обяснява как ще се случи преходът от лева към еврото, какво се..

публикувано на 23.10.25 в 09:32
Покана

Започва четвъртото издание на Варненския фестивал на науката

След броени часове започва четвъртото издание на Варненския фестивал на науката. Какво ще могат да видят варненци и гости на града в четирите фестивални дни, разказва Любов Костова , директор на фестивала, съосновател и управител на фондация "Красива наука". Организаторите обещават един абсолютно необичаен фестивал на науката. Голяма част от..

публикувано на 23.10.25 в 09:14
ТУ-София

Техническият университет в София навършва 80 години

80-годишнина празнува най-старото висше техническо училище у нас – Техническият университет в София.   Какви възможности дава днес инженерното образоване разказва Владислав Прелезов , ръководител връзки с обществеността на Техническия университет.

публикувано на 23.10.25 в 09:09