Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Обретенов: Конституцията от 1991 г. донякъде беше изпреварила времето си

Остаряват ли конституциите и как се „преподписва“ общественият договор

Даниела Божинова: Българските граждани да имат последната дума при промяна на Конституцията

Снимка: БГНЕС

Конституцията като обществен договор. Остаряват ли конституциите и как се „преподписва“ общественият договор при променени обществени отношение?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Петър Обретенов, които има стаж като съдия, адвокат и депутат от Великото народно събрание и член на първия Висш адвокатски съвет. Бил е и зам.-председател на ЦИК.

“Конституцията наистина е обществен договор, но тя не е застинало законодателство, подобно на скрижалите на Моисей, които са дадени веднъж завинаги.

Самата Конституция предвижда в своите текстове възможност за изменение. Конституциите винаги са се променяли с течение на времето.

Най-старата конституция, тази на САЩ, не е променяна от повече от два века. Но има 26 добавки, които я осъвременяват.

Българската конституция също предвиждаше възможност за нейното изменение."

Адаптирана ли е към днешната действителност? Може ли да послужи за изграждане на едно по-справедливо общество? Да се справим с проблемите, които седят днес пред нас като корупцията?

"Конституцията от 1991 г. беше създадена по образец на европейски конституции, най-вече испанската и италианската. Въпросът е беше ли възможно тя да бъде приета от едно общество, излязло от дълъг период на правен нихилизъм, на отричане на законите и незачитане на правните уредби? В този смисъл тя до известна степен беше изпреварила времето си. По тези причини тази Конституция беше нарушавана в много от основните си постулати.

Малко известно на обществото е, че още във Великото народно събрание се изрази желание България да бъде приета в ЕС и Съвета на Европа."

Нарушаване на Конституцията

"То може да бъде осъществено с пряко нарушаване на конституционни норми, което по-рядко се случва, но по-често се случва с нарушаване на духа на Конституцията, който е въплътен в преамбюла. Там е вписано, че България е правова държава, която зачита цивилизационните ценности – справедливост и равенство пред законите. Но при приложението на Конституцията българските съдилища и държавни институции често нарушават тези основополагащи принципи.

Например съгласно член 18 от Конституцията, крайбрежната плажна ивица е изключително държавна собственост. Тази норма е тотално нарушавана чрез “бетонирането“ на Черноморското крайбрежие. Простият факт, че т.нар. “Сараи“ са построени върху крайбрежната плажна ивица, ги прави противоконституционни."

Чуйте Петър Обретенов в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Божинова, председател на УС на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, доктор по политология от НБУ и зам.-председател на Democracy International с център в Кьолн.

“По отношение на Българската конституция, българските граждани са като малоумни, поставени под запрещение. Всичко конституционно се решава изцяло от политическия елит. Той може да реши да свика Велико народно събрание, гражданите не могат да го инициират.

Нашата конституция е много херметизирана и начинът за нейното променяне е много труден.

Българската конституция би трябвало така да се промени, че българските граждани да имат последната дума при нейната промяна. Това ще стане, когато се отървем от архаизираната форма на Великото народно събрание, то ще бъде заменено точно с такава процедура. Обикновеното народно събрание приема промяната, след което промяната отива на конституционен референдум и без да бъде потвърдена от него, не може да влезе в сила. С такава процедура трябва да се замени Великото народно събрание."

Гражданите в България и Конституцията на България

"Освен че гражданите не могат да инициират нейни промени, отделно тази конституция, която ни управлява сега, никога не сме я приели. Дори при социализма имахме формално приета на референдум конституция."

Чуйте Даниела Божинова в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

обновено на 03.06.24 в 11:57

Книга за съвременното китайско общество беше сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05