Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова, археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“.

“Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение – прокопаването на тунела под Джамбаз тепе, една от главните транспортни връзки в град Пловдив. Оказва се, че театърът е ситуиран точно в тази част на този хълм – Джамбаз тепе. Откриването става случайно през 1967 година.

През 1981 г. театърът е открит за съвременно използване по случай 1300 г. от основаването на българската държава с представление на спектакъла “Медея“.

Реставрация

През годините се полагат грижи, но и в процеса на реставрационните дейности не спряхме процеса на археологически проучвания, които продължават да ни поднасят изненади.

През 2016 г. в едно късно антично стълбище на орхестрата се разкри постамент от статуя на Тит Флавий Котис, но с разкриването му се оказа, че трябва да предатираме най-ранното изграждане на Античния театър. До този момент се смяташе, че е построен по времето на император Траян, но се оказа, че това е извършено през 90-те години на I в. от Новата ера по времето на император Домициан.

От каменния документ учените разбират, че Античният театър в Пловдив е поне с век по-стар от датировката, която имаше

Тит Флавий Котис, на когото е била издигната статуята, е бил наследник на последните тракийски владетели и е заемал много важни длъжности, които са съществували в един римски град.

Чуйте Мая Мартинова в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05