Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изместят ли технологиите хората от работните им места

Снимка: Rawpixel

Гари Каспаров срещу „Дийп Блу“Един от най-великите шахматисти в историята Гари Каспаров се изправя срещу „Дийп Блу“, изкуствен интелект, създаден от Ай Би Ем, в историческа среща, провела се през май 1997 г. Изходът от срещата е известен – машината триумфира, известявайки началото на епохата на алгоритмите. По-малко известно е, че „Дийп Блу“ притежава нещо повече от сурова изчислителна мощ, за да извоюва победа, алгоритъмът изучава не само шахматиста Каспаров, но и човека Каспаров. По време на решаващия мач машината нарочно се бави и чака последния възможен момент, като същевременно улавя тактиката на Каспаров и го подвежда да смята, че има надмощие до момента, в който блокира всяка негова възможност за победа.

Често сме склонни да смятаме, че сблъсъкът на човека с технологиите изглежда по сходен начин. Но всъщност алгоритъмът е просто поредица от логически инструкции как стъпка по стъпка да бъде изпълнена дадена задача.

Технологиите не са безлични, те се управляват от хора, които най-често се стремят да максимизират резултатите за сметка на вложените усилия и средства. Това води до редица трансформации като тъй нар. "гиг икономика" – хора биват наемани еднократно за извършване на краткосрочен ангажимент.

Повече за този аспект на дигитализацията и за ерозиращия характер на платформената икономика – чуйте разговора с Мария Иванчева, социолог и антрополог, изследовател на обществените и образователни неравенства и преподавателка в университета Стратклайд в Глазгоу, Шотландия.


Опасенията, че технологиите ще завземат пазара на труда са свързани с ред въпроси, като например ще се стигне ли до въвеждането на универсален базов доход, или облагане на роботите с данъци. Но изследванията показват, че дигитализацията закрива работни места, но и създава нови и колкото повече автоматизираме даден работен процес, от толкова повече висококвалифицирани специалисти (хора) имаме нужда. 

Чуйте професор Стивън Донт, координатор на проекта Beyond 4.0. (Партньор в проекта е Институтът по философия и социология към БАН, който беше и домакин на конференция, посветена на ефектите от технологичната трансформация. Тя се проведе в София в хибриден формат с множество лектори от цяла Европа, като целта беше да се обединят изследванията на социалните науки върху дигиталната трансформация на труда и работната сила.)

Ще станат ли преводачите излишни във време, в което Google Translate за броени секунди превежда текстове от един език на друг? С времето сме наблюдавали как редица професии като коминочистач, фенерджия, метранпаж са останали в историята. Попитани за бъдещето си обаче, преводачите изразяват спокойствие. Те смятат, че професията им ще се промени, голяма част от преводите на технически инструкции или документи ще бъде поето от машината, но тя няма да измести човека в предаването на сложни идеи и послания. 

Повече за изследването, част от по-голямо проучване на нагласите на творческите професии, чуйте от Багрян Маламин.

Снимки: Rawpixel

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Любомир Кендеров

Доц. Любомир Кендеров: В района на Созополския залив отрихме подводна кипарисова гора на милиони години

"Водолаз съм от много години, майчиният ми род е от Поморие, предлагам ви разходка в гора, но в морето. Наистина в Черно море има гора във водата, запазена от преди много години. Все още не е ясно как е станало това, единственото изследване е от 80-те години на миналия век, направено от български учени – геолози и палеонтолози, сред които и проф...

публикувано на 16.06.24 в 10:05
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13