Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Младен Пенчев:

Страхът в определени граници е задължителен за оцеляването

Снимка: Pixabay

“Страхът“ като човешка емоция е много необходим. Може би е най-древната и най-движеща емоция. Имаме два нагона, които ни помагат да оцеляваме във времето – този за съхранение на целостта на организма ни и да се размножаваме и да бъдем близки – казва в предаването “Нашият ден“ д-р Младен Пенчев, дм. Той работи като специалист психиатър в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска" София.

"Първият използва като инструмент емоцията “страх“, а вторият е свързан с “любовта“. Първият ни прави предпазливи и внимателни, а вторият обратното. Страхът е задължително условия за оцеляване и когато е в определени граници, не бива да се притесняваме от това чувство."

Границите

"Страхът се разделя на патологичен и на здрав – чисто човешки страх. Границите се определят от всеки един от нас. Един страх става патологичен тогава, когато реакцията на застрашаващия стимул е несъответна на този стимул."

Д-р Младен Пенчев, дм

Пандемията

"От медицинска и психиатрична гледна точка е разбираемо да се страхуваме да не се заразим, да не се разболеем, да не заразим нашите близки. От друга страна, да се страхуваме прекомерно, означава да бъдем блокирани в нашата активност и в това да работим и да обичаме близките си.

Една приемлива рамка на страха от заразяване би била спазване на мерките, които се спускат от здравното ръководство. Тази пандемия няма да е последната, така или иначе ние ще преминем през нея, но трябва да сме подготвени и смирени за нещата, които са извън нашия контрол.

Приемането и оценката на ситуацията е много важна. Но, приемайки я, трябва да се опитаме, слушайки специалистите, да я оценим, възможно най-близко до реалността. Тук е огромната роля на медиите да предоставят информация, която е максимално близка до реалността.

Без да се преекспонират и омекотяват данни. Информацията за нещо страшно или за нещо хубаво помага да направим реална преценка за този стимул.

Маркер за това, че страхът става прекалено голям, е нарушението на нашите ежедневни активности, отвъд изискуемите ограничения заради пандемията."

Чуйте д-р Младен Пенчев в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, superdoc.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40

За какво най-често се обаждат хората на "Линията за алкохол и други зависимости"?

Вече петнайсет години у нас функционира уникалната по рода си телефонна линия за наркотици, алкохол и хазарт, която предлага безплатни консултации .  Тази инициатива е под егидата на Асоциацията за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност", която е единствената в България, предлагаща подобен вид помощ. В интервю по темата за националното..

обновено на 14.05.24 в 10:23
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23