Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгений Дайнов:

Тези избори бяха завършващ опит на обществото ни да се махне от 90-те

| обновено на 15.11.21 в 13:23
Евгений Дайнов
Снимка: БГНЕС

“Гласувах с хъс и удоволствие. Тези избори представляваха един завършващ опит на българското общество да се махне от 90-те години. В онзи вариант, построен от Бойко Борисов – насилие, грабеж, лошо поведение и простащини. И да влезе в ХХI век, който българското общество идентифицира с хора, които са приветливи загрижени и видимо чисти телесно.

Миналия път българското общество нямаше голям избор и се втурна да гласува за Слави Трифонов, но удари на камък, защото Слави Трифонов е също от 90-те години.

Сега с появата на “Продължаваме промяната“ вече имаше за кого да се гласува и хората го направиха.

Желанието на хората е очевидно от 2019 г. пролетта, когато активистите на ГЕРБ казваха, че само от тях зависи колко дълго ще управляват – 20, 30 или 40 години. Беше ясно, че на българския народ започна да му писва и търсиха прилични хора. Повечето българи са прилични хора. Те понякога залитат по някакви хайдуци и насилници като Бойко Борисов, но в основата си са прилични хора и започнаха да търсят прилични физиономии, които да ги представляват.


Има ли риск ПП да бъдат подведени

Двамата лидери на ПП бяха министри в тежък период и са се научили да са устойчиви спрямо натиска на системата и задкулисието. Те знаят как се устоява на номерата на старите играчи. Въпросът е да научат останалите си последователи на това.

ДПС

В последните 10 години, когато ръководството на ДПС беше скарано с Ердоган, партията разчиташе на гласовете от ромските махали в България. Турският вот беше паднал наполовина и те събираха махалите. След като Карадайъ оправи отношенията с Ердоган, последва мобилизация в Турция, която не би била възможна в онази авторитарна обстановка. Сякаш те си върнаха турските гласове, особено от Турция, а с кандидатирането на Карадайъ за президент подсилиха резултата.

Слави Трифонов

ИТН

Радвах се на всички заявки на лицата на ИТН, че ще са смирени, кооперативни и диалогични. Това говори добре за бързо съставяне на реформаторско правителство. Но сякаш вчера Слави Трифонов изпрати послание, че ще прави точно това, което правеше миналия път, което никак не е конструктивно, ако пак правят същото и наричат всичките си естествени съюзници “мръсници“ и “предатели“ – това не е добре.

БСП

Въпреки дългото си пребиваване в политиката, Корнелия Нинова демонстрира истинско и ненарочно пълно неразбиране от политика. Корнелия Нинова разбира от политика толкова, колкото Слави Трифонов, т.е. нула.


ДБ

Очевидно беше, че ПП ще изсмуче някаква част от допълнителните гласове на ДБ, дошли през юли месец. Очевидно беше, че тази атака, която Лозан Панов като кандидат за премиер поде срещу ДБ, буквално дни преди изборите, ще предизвика някакъв отлив.

Очаквах отливът да бъде в рамките на привлеченото през юли, но той е много по-голям. Лидерите на ДБ свършиха много работа в последните 10 години да показват, че е възможно да не се живее в 90-те и че е възможно в политиката да не са само мутри и конформисти, но сякаш се изхабиха и хората ги схващат като част от миналото, а не като перспектива за бъдещето, но това трябва да се изследва.

Чуйте проф. Евгений Дайнов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33