Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Доктор Диагорас“ ще звучи в ефира на програма „Христо Ботев“

В година на големи литературни годишнини дойде време да бъде отбелязана и тази на полския писател и философ Станислав Лем. Роден преди точно 100 години, той ще остане в история като един от бащите на съвременната научна фантастка, но и като мислителите, които до голяма степен са оформили начина, по който мислим настоящето, бъдещото и отношението си с технологиите.

На 21 ноември 2021 г. от 16 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ можете да чуете радиовариант на един от знаковите негови разкази – „Доктор Диагорас“. Произведението може да бъде определено като философска фантастика, без по някакъв начин от това да страдат неговият сюжет или увлекателност. И това няма как да бъде изненада, след като Станислав Лем постига най-голяма висота в творческата си кариера именно с произведение, което вплита научна фантастика и философски търсения – става дума за неговия прочут роман „Соларис“.

Често се правят паралели между двете произведения, които стигат до там, че определят „Доктор Диагорас“ като „Соларис“ в миниатюра. Безспорно подобни твърдения имат своето известно основание. И все пак разказът, който ще имате възможността да чуете в неделя, е напълно завършено и самостоятелно произведение, което ни отвежда точно там, където трябва да се намира добрата научна фантастика – на границата. На границата между плътта и машината, фантазията и науката, етиката и лудостта, а в последна сметка и на границата между човешкото и божественото.

Написаното преди повече от половин век произведение именно днес изненадва със своята актуалност и засяга изключително важният за нашето общество въпрос за автономността на мислещите машини, за тяхната свободна воля и за отношенията, в които ни се налага да влизаме с тях, особено в случаите, в които техните възможности многократно превъзхождат нашите.

Със своята атмосфера радиовариантът на „Доктор Диагорас“ в превод на Силвия Борисова остава верен на тази гранична атмосфера. Автор на музикалното оформление е Валя Бояджиева, а изпълнението е на актьора Станислав Кертиков. Записът е осъществен от екип „Драматургични форми“ на програма „Христо Ботев“ във Второ студио на БНР от звукорежисьора Гергана Драмалиева и звукоинженера Михаил Михайлов.

Проектът е осъществен съвместно с Полския културен институт в София като част от културната програма по случай 100-годишнината от рождение на Станислав Лем.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48