Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Доктор Диагорас“ ще звучи в ефира на програма „Христо Ботев“

В година на големи литературни годишнини дойде време да бъде отбелязана и тази на полския писател и философ Станислав Лем. Роден преди точно 100 години, той ще остане в история като един от бащите на съвременната научна фантастка, но и като мислителите, които до голяма степен са оформили начина, по който мислим настоящето, бъдещото и отношението си с технологиите.

На 21 ноември 2021 г. от 16 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ можете да чуете радиовариант на един от знаковите негови разкази – „Доктор Диагорас“. Произведението може да бъде определено като философска фантастика, без по някакъв начин от това да страдат неговият сюжет или увлекателност. И това няма как да бъде изненада, след като Станислав Лем постига най-голяма висота в творческата си кариера именно с произведение, което вплита научна фантастика и философски търсения – става дума за неговия прочут роман „Соларис“.

Често се правят паралели между двете произведения, които стигат до там, че определят „Доктор Диагорас“ като „Соларис“ в миниатюра. Безспорно подобни твърдения имат своето известно основание. И все пак разказът, който ще имате възможността да чуете в неделя, е напълно завършено и самостоятелно произведение, което ни отвежда точно там, където трябва да се намира добрата научна фантастика – на границата. На границата между плътта и машината, фантазията и науката, етиката и лудостта, а в последна сметка и на границата между човешкото и божественото.

Написаното преди повече от половин век произведение именно днес изненадва със своята актуалност и засяга изключително важният за нашето общество въпрос за автономността на мислещите машини, за тяхната свободна воля и за отношенията, в които ни се налага да влизаме с тях, особено в случаите, в които техните възможности многократно превъзхождат нашите.

Със своята атмосфера радиовариантът на „Доктор Диагорас“ в превод на Силвия Борисова остава верен на тази гранична атмосфера. Автор на музикалното оформление е Валя Бояджиева, а изпълнението е на актьора Станислав Кертиков. Записът е осъществен от екип „Драматургични форми“ на програма „Христо Ботев“ във Второ студио на БНР от звукорежисьора Гергана Драмалиева и звукоинженера Михаил Михайлов.

Проектът е осъществен съвместно с Полския културен институт в София като част от културната програма по случай 100-годишнината от рождение на Станислав Лем.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25