Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Доктор Диагорас“ ще звучи в ефира на програма „Христо Ботев“

В година на големи литературни годишнини дойде време да бъде отбелязана и тази на полския писател и философ Станислав Лем. Роден преди точно 100 години, той ще остане в история като един от бащите на съвременната научна фантастка, но и като мислителите, които до голяма степен са оформили начина, по който мислим настоящето, бъдещото и отношението си с технологиите.

На 21 ноември 2021 г. от 16 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ можете да чуете радиовариант на един от знаковите негови разкази – „Доктор Диагорас“. Произведението може да бъде определено като философска фантастика, без по някакъв начин от това да страдат неговият сюжет или увлекателност. И това няма как да бъде изненада, след като Станислав Лем постига най-голяма висота в творческата си кариера именно с произведение, което вплита научна фантастика и философски търсения – става дума за неговия прочут роман „Соларис“.

Често се правят паралели между двете произведения, които стигат до там, че определят „Доктор Диагорас“ като „Соларис“ в миниатюра. Безспорно подобни твърдения имат своето известно основание. И все пак разказът, който ще имате възможността да чуете в неделя, е напълно завършено и самостоятелно произведение, което ни отвежда точно там, където трябва да се намира добрата научна фантастика – на границата. На границата между плътта и машината, фантазията и науката, етиката и лудостта, а в последна сметка и на границата между човешкото и божественото.

Написаното преди повече от половин век произведение именно днес изненадва със своята актуалност и засяга изключително важният за нашето общество въпрос за автономността на мислещите машини, за тяхната свободна воля и за отношенията, в които ни се налага да влизаме с тях, особено в случаите, в които техните възможности многократно превъзхождат нашите.

Със своята атмосфера радиовариантът на „Доктор Диагорас“ в превод на Силвия Борисова остава верен на тази гранична атмосфера. Автор на музикалното оформление е Валя Бояджиева, а изпълнението е на актьора Станислав Кертиков. Записът е осъществен от екип „Драматургични форми“ на програма „Христо Ботев“ във Второ студио на БНР от звукорежисьора Гергана Драмалиева и звукоинженера Михаил Михайлов.

Проектът е осъществен съвместно с Полския културен институт в София като част от културната програма по случай 100-годишнината от рождение на Станислав Лем.

ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30