Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабо Верде – островите, където Сезария Евора е икона

7
Снимка: Магдалена Гигова

Когато преди седмица тръгнах за малката африканска република Кабо Верде, единственото, което знаех за нея, бе личността на певицата Сезария Евора. Босоногата дива, която излизаше на сцената без обувки в знак на съпричастност със сънародниците си. И пееше в стил морна, така че ти се иска да плачеш, макар да не разбираш креолски. Приживе със 75% от приходите си тя издържаше почти сама основното образование на островите Зелени нос, както е другото име на Кабо Верде.

Девет острова, един от които безлюден, а на два няма никакви водни ресурси. Половин милион души население. И… Содад, едноименната песен на Сезария, чието заглавие значи тъга и нега едновременно и сякаш струи отвсякъде.


На пръв поглед остров Сал, на който бях аз, е рай – дневна температура 28 градуса, нощна – 24. Приятен ветрец, който раздвижва въздуха. Адът идва от факта, че там няма нито капка питейна вода в природата и целият релеф е вулканична пустиня. Ако се чудите как е бил заселен, отговорът е – изкуствено. Португалците, които през 15 век откриват десетте големи острова, използват част от тях като хъб, както е модно да се казва, за търговията с роби. И да вземат солидни такси от корабите, които неизбежно спирали на път от Америка и Европа към Азия. На необитаемия Сал колонизаторите довеждат африкански роби и португалски работници, за да разработват солните мини там. 

През Втората световна война значението на мястото нараства с построяването на летището, използвано от германските войски в настъплението им към Африка. Днес целият остров е един гигантски курорт с копринените си плажове, „поръбили“ като шевица крайбрежието. Разбира се, в хотелските комплекси водата не е проблем – минералната пристига от сушата, която е на 500 км, а тази за пиене и миене се обезсолява и пречиства от Атлантическия океан. Но 30 на сто от населението не разполага с течаща вода у дома. И се налага да си я купува от нещо като будки, в които срещу 5 евро получава 25 литра от ценната течност. При минимална заплата от 130 евро е почти равно на злато. Въпреки това сърдит, зъл и намръщен човек при пребиваването си в Кабо Верде не срещнах.


Спа във вулкан, игра с бебета акулки, спускане с въже над скали и океан и миражи в пустинята… Това са само част от приключенията, които могат да ти се случат извън излежаването на плажа или плуването в ласкавия тюркоазен океан на остров Сал. Разбира се, че изпитах всичко! Но преди това – малко география и статистика. Сал е най-плоският от всички острови Зелени нос. Но и най-древният – образувал се е от вулканично изригване преди 50 милиона години. Най-издигната му точка носи помпозното име Монте гранде и е висока… 403 метра. На Сал се изсипват повече от половината туристи, посещаващи Кабо Верде. Постоянният вятър не само дава голяма част от електричеството на острова, ами привлича целогодишно любители на въздушно-водните спортове. Тук се е състоял и световен шампионат по уиндсърфинг. А за кайтсърфистите Сал е световна столица.


Тъжният на пръв поглед пустинен пейзаж крие две изненади – миражи и пълната липса на каквито и да било змии. На острова поначало животните, доколкото ги има, са донесени от вън и повечето са питомен добитък или домашни любимци. Голямо чувство за хумор е нужно, за да кръстиш тази част от пустошта Тера боа – красива земя, но пък шегите на Фата Моргана те карат да виждаш езера и тучна зеленина в далечината. Проблемът е, че колкото повече вървиш към тях, толкова повече се отдалечават. Недалеч е селцето Педра де Лумес и солниците Салинас. Вулканични скали, солено езеро, чиято концентрация се доближава до тази на Мъртво море и е страхотно да не потъваш във водата, стига да не ти влезе в очите. Като огромни бесилки стърчат дървените конструкции на въжената линия, с която са превозвали продукцията, изнасяна за Бразилия и Африка. 

Днес солните мини са превърнати в екзотично СПА, където женици от селото те натъркват от глава до пети с едра сол и някакво етерично масло, докато се заприличаш на осолена скумрия. Своеобразният скраб ти смъква всички мъртви клетки и немалко живи. Когато изсъхнеш, се изплакваш в езерото, където дори да плуваш като ютия, не можеш да се удавиш. Следващата процедура е реализация на детската мечта да се омажеш с кал до уши. Само че тази е полезна за кожата. Стоиш с нея, докато изсъхнеш и заприличаш на циментов паметник, а после я отмиваш отново в соленото езеро. За препоръчване е да не си взимаш душ, за да съхраниш благотворното въздействие на минералите.


Заливът на акулите може да звучи опасно, но всъщност е доста забавен. Стига да преодолееш ужаса, наложен ти от филма „Челюсти“. Защото местните акули са вегетарианци, а бебетата им – ужасно любопитни. Единственото, което трябва да направиш, е да си наемеш обувки, с които да не нарежеш краката си на острите камъни и корали. И да се довериш на водачите, че ако видиш перка, не бива да изпадаш в истерия. Според местните акулчетата живеят с майките си до 6-годишна възраст. И се държат като човешки бебета – дружелюбни и любопитни. Уверяваме се, че е така, когато един от водачите вади обикновено найлоново пликче и започва да шумка с него на повърхността. Акулчетата се втурват да видят какво става и започват да палуват около глезените ни. Все пак не е препоръчително да ги галим, за да не реши някоя разлютена майка, че застрашаваме чедото ѝ. Иначе животът на Кабо Верде тече по любимото на местните словосъчетание No stress.

Снимки и видеа: Магдалена Гигова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
остров Оушън кей

Шест карибски държави – на един дъх

Има два бързи начина да обиколите шест карибски държави – да слушате "Покана за пътуване" или да плавате с круизен кораб между островите. Изпълнителният директор на списание „Наш дом“ Петя Кръстева е от по-късметлиите. Неотдавна тя акостира в Колумбия, Ямайка, Аруба, Панама, Коста Рика и на един безлюден остров. Как да пропусна възможността да я..

публикувано на 19.05.24 в 15:05
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35