Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Антонина Кардашева: Отказът от гласуване е емоционална реакция

| обновено на 22.11.21 в 11:50
Снимка: Ани Петрова

Реакцията на тези, които не гласуваха, беше ясно емоционална. Тя е защитен механизъм за това, че не искат да се ангажират повече към този процес. Липсата на ангажираност е емоционален процес. Това казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Антонина Кардашева, доктор на психологическите науки, експерт по организационна и лична ефективност.

д-р Антонина Кардашева"Всяко решение, което видяхме и вчера, и по-предната седмица, е резултат от една пропорция между рационалност и емоционалност. Тази пропорция е известна в съотношение 80 към 20. Според мен 20-те процента емоция на тези избори предопределиха 80% рационалност. За повечето хора взимането на решение е аналитичен алгоритъм, но той задължително съчетава и емоционално решение, и реакция.

Емоционалните избори, които видяхме в рамките на тази година – както парламентарни, така и президентски, дадоха една много ясна информация какво се случва в държавата ни. И тази информация носи белега на емоционалността."

"Белег за това, че хората имат защитни реакции спрямо нови избори и нови лица в политиката, спрямо това, че са изтощени, спрямо това, че устойчивостта на стрес е намаляла и имат готовност да получат резултати, да видят резултатите от това, което им се обещава години наред.

Малкият процент гласуващи реагира емоционално. Те бяха по-скоро убедени, че трябва да покажат социалния си дълг. Това са хора, които осъзнато могат да поемат отговорност за последствията от избора. Нещо много важно, което загубихме в годините."

Рисковете

"Ако емоционално взимаме решения, независимо от това, че емоцията носи много важна информация, можем да се подведем под думите на някой, който би искал да ни манипулира, а това е намалената ни лична ангажираност към осъзнатия процес.

Ще запомня тази година на избори с това, че хората, с които работя, моите клиенти, показаха различна страна в своята емоционалност. Те реагираха на това, че трудно могат да управляват личния си живот, поради факта, че нямаха избори в личен и професионален план, за да достигнат до целите си.

Силната реакция на хората, с които работя, беше доказателство, че държавната система, системата на управление, има нужда от промяна. Има нужда да се чуят емоциите на хората, защото те носят много силна информация."

Чуйте д-р Антонина Кардашева в звуковия файл.

Снимки – БНР, foundation-ei.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34