Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадите по случай 30-ата българска полярна експедиция не спират

Снимка: avliga.bg

По повод 30-ата българска антарктическа експедиция, която се провежда в момента и чийто приоритет е изграждане на научна лаборатория, можете да разгледате две изложби под общото заглавие: „30 български експедиции в Антарктика“. Те се намират в централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Фотоизложбата: „История на българското антарктическо присъствие“ представя избрани фотографии – дело на наши полярници през годините.

„30 български експедиции в Антарктика“
Другата изложба е с картини на художничката Ганка Павлова, които са рисувани в България, но са вдъхновени от нейния живот в българската полярна база на остров Ливингстън, Антарктида. по време на четири български полярни експедиции, започнали през 2012 г. Ганка Павлова е художникът, който изографиса параклиса „Св. Йоан Рилски“ – най-южният православен храм на Земята. Той се намира на територията на българската база „Св. Климент Охридски“, която се намира на: 62O 38' 29" S, 60O 21' 53" W, на Източния бряг на Южния залив, о-в Ливингстън, Южношетландски острови, Антарктида.



Изложбата живопис на Ганка Павлова и фотоизложбата „История на българското антарктическо присъствие“ остават до 14 декември в централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 9 декември директорът на Националния център за полярни изследвания, ръководител на всички 30 Български полярни експедиции и директор на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев представи най-новата си книга: „Антарктида – бяла приказка. Историята на пингвина Гошо“.

След редица научни и публицистични книги за Антарктида полярният изследовател Христо Пимпирев написа книга и за най-малките,  посветена на белия континент.

„Антарктида – бяла приказка. Историята на пингвина Гошо“ е детска художествена книга с цветни илюстрации за деца на възраст между 6 и 9 години за истинската история около спасяването на ранен пингвин.

Пингвинът е кръстен Гошо от членовете на българската експедиция през 1994 г., а неговата история е описана в дневниците на Христо Пимпирев през февруари същата година. Българските полярници спасяват живота на пострадал от нападение от леопардов тюлен пингвин папуа, и му оказват медицинско грижа.

Разказвайки историята на пингвина Гошо с помощта на красивите илюстрации на младата художничка Мария Цакова, проф. Пимпирев представя увлекателно на най-малките уникалната Антарктида и нейния растителен и животински свят. Очаквайте интервю с проф. Пимпирев скоро в „Аларма“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25