Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден e – внимавайте кой ще влезе у дома

Снимка: БНР, архив

От днес в православната църква започват предпразничните дни за Рождество Христово. Денят е познат и като Игнажден, защото се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. В народните традиции празникът има особено място с много ритуали за предсказване на предстоящата година.

В богослужебната традиция днешното предпразненство на Рождество Христово поставя началото на предстоящите рождествени празници. Днес се отбелязва и паметта на свещено-мъченик Игнатий Богоносец.

Доц. Веселка Тончева
За празника разказва в “Нашият ден“ доц. Веселка Тончева от Института по етнология фолклористика с музей към БАН.

“Да започнем с това защо този празник има такова преходно значение? Светецът Игнатий Богоносец, който носел Бога в сърцето си, за който от християнската доктрина знаем, че дори бил ръкоположен за епископ от самия св. Петър.

Точно около Игнажден са дните, в които е най-краткият ден – денят на зимното слънцестоене. С нарастването на деня от тези дни нататък започва да се ражда новото слънце и новата година.

Затова този преходен период е толкова важен, правят и гадания, защото хората някак искат да предвидят бъдещето, но и да го благопожелаят, да си намислят едни неща, които да се случват през следващата година – здраве, късмет, плодородие – всичко най-хубаво, което трябва да се привлече в дома.

Много е важен гостът, който се нарича “полазник“ или “полязник“, както се нарича дори самият ден Игнажден някъде. Има и диалектни названия – споходник, сположняк, но смисълът е един и същ – този, който ще ни споходи в дома ни. Той трябва да има добра челяд, да е работлив, да е честен, почтен, да има и добро имотно състояние – по това можем да познаем каква ще е нашата година, а именно – късметлийска, добра, пълна, плодородна. Има и сведения във фолклора, че са се уговаряли кой да им дойде като “полазник“.

Влизането в дома на този човек имало характер на някаква благословия. Той е извършвал ритуални обредни действия, което показва, че функционирането на традиционната култура е било толкова пълнокръвно, че всъщност всички са знаели какво трябва да правят, когато попаднат в друг дом или дори, ако излезе някой от дома. Защото е можело да излезе някой от собственото семейство, а да отиде до обора или някъде нещо да свърши и влизайки в дома, той всъщност е “полазника“.

Човекът е трябвало е да занесе малко слама в дома, да седне върху тази слама до огнището, имитирайки мътенето на кокошките. Идеята е да остане берекета в този дом. Обикновено стопанката или той самият е ръсел различни неща като жито, орехи, пуканки, сушени плодове, имитирайки плодородието, което се надяваме да имаме."

Чуйте д-р Веселка Тончева в звуковия файл.

Снимки БНР, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45